open-navfaktor-logo
search
Intervju
Plenković: Nećemo stati dok se Hrvatima u BiH ne zagarantuje legitimna zastupljenost
AUTOR: Fena
15.04.2024. u 09:05
get url
text
Andrej Plenković
Andrej Plenković
Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nastavit ćemo raditi na daljnjem napretku BiH na evropskom putu i na postizanju pune ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim nivoima. I to u saradnji, a ne u sukobu s međunarodnom zajednicom, izjavio je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.
Kako je istaknuo, za Hrvatsku je daljnji napredak BiH u evropskim integracijama od strateške važnosti, a uvjeren je i da je europski okvir jedini koji garantuje daljnji napredak, stabilnost i koheziju zemlje. Govoreći o ulozi Hrvatske u donošenju odluke EU-a o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, Plenković je ustvrdio da se na Evropskom vijeću i svim drugima nivoima Vlada RH bori za Bosnu i Hercegovinu kao da se bori za Hrvatsku te da je to kontinuirano zalaganje dokaz dobrosusjedske politike prema zemlji s kojom Hrvatska ima izuzetne veze i u kojoj su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda.
- Odluka o otvaranju pristupnih pregovora od historijske je važnosti za BiH, a ujedno i jedno od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Čestitam posebno Borjani Krišto i Vijeću ministara na učinjenom poslu i svima koji su pridonijeli da se u proteklim mjesecima ostvare reformski iskoraci. Sada slijede faza izrade i odobravanja pregovaračkog okvira, screeninga kao i niza drugih procesa kojima će se odnosi BiH s EU-om uvesti u novu fazu i podići na potpuno novi nivo. Otvaraju se i dodatne mogućnosti iz pretpristupnih fondova čime će se potaknuti ekonomski razvoj i podići standard građana. 
U idućem periodu bit će potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH. Početak pristupnih procesa dotiče sve aspekte političkog, socijalnog i ekonomskog života države pristupnice. Pritom je važno da se nastavi rad na reformama, a posebno na izbornoj reformi radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda - kazao je Plenković.
Hrvatski premijer smatra da bi se svi oni kojima je, kako kaže, istinski stalo do napretka, stabilnosti i veće funkcionalnosti BiH, trebali zalagati za ukidanje sadašnje diskriminatorne prakse u vezi s izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
- Hrvatska će se i kroz bilateralni, ali i evropski okvir zalagati za hitno rješenje ovog pitanja koje uveliko opterećuje odnose Hrvatske s BiH. Za razliku od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istovremeno podržavamo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH - poručio je Plenković.
Plenković je podržao izgradnju Južne plinske interkonekcije istaknuvši da je to projekt za koji se izborila Vlada RH pod njegovim vodstvom, a predstavlja "strateški važan projekt za BiH kao alternativni pravac uvoza plina i način smanjenja ovisnosti o ruskom plinu".
- Kao takav, ključan je element i šire slike energetske diverzifikacije u regiji jugoistočne Evrope. Spremni smo nastaviti aktivnosti i ulaganja na izgradnji našeg dijela plinovoda. Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH. To je okvir u kojem djelujemo i za koji smo uvjereni da osigurava pravično, održivo i dugoročno rješenje na korist BiH, njene energetske diverzifikacije, novih poslovnih prilika te ekonomskog razvoja - ustvrdio je Plenković.
Kada su u pitanju predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj Plenković kaže da je pred hrvatskim državljanima u srijedu jasan izbor. Hrvatska će, kaže, ili nastaviti ići naprijed, povećavati kvalitet života građana i jačati svoj utjecaj u Evropi i svijetu, ili slijedi povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju. Poručio je kako očekuje i snažnu podršku Hrvata izvan Hrvatske, a posebno Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.