open-navfaktor-logo
search
Od ekonomskog do nacionalnog pitanja
Plenković se ponovo miješa u odnose u BiH, sada se bavi Južnom plinskom interkonekcijom i stoji iza Čovića
Hrvatska nema ekonomske isplativosti ako bi plinovod svoj put završio u Hercegovini. Zna se koji su veliki potrošači u BiH, to su oni u centralnom dijelu BiH, Sarajevo, Zenica, Travnik… - ističe Jerlagić
AUTOR: Autor: A. Dr.
19.04.2024. u 13:30
get url
text
Premijer Hrvatske Andrej Plenković, trenutno preokupiran kako pronaći većinu u Saboru i tako ostaviti HDZ u vladi, ipak pronađe vremena za svoju omiljenu temu – miješanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine.
Tako je Plenković prije nekoliko dana u Mostaru komentarisao projekat Južne plinske interkonekcije.
- Želimo da taj strateški, energetski projekat, ugleda svjetlo dana. Hrvatska je spremna finansijski ga podržati i zato želimo da se unutar BiH postigne dogovor, koji će uvažiti strateške interese svih, a posebno Federacije i hrvatskog naroda unutar FBiH - poručio je Plenković koji je tokom 2022. uspio izlobirati izmjene Izbornog zakona BiH koje su išle u korist HDZ-a u BiH.
Šta bi zvanični Zagreb rekao kada bi, recimo, neko iz Vijeća ministara BiH se uplitao u ekonomsko-političke odnose u Hrvatskoj pa sugerisao šta treba uraditi tamošnja elektroprivreda, koja se bavi i distribucijom plina.
Premijer susjedne države ponaša se kao patron i zaštitnik svih Hrvata, pa tako i onih u BiH koja ima svoje institucije i zvaničnike.
Ovo je projekat Zapada, iza kojeg stoje Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unija, zamišljen da se umanji ovisnost o plinu iz Rusije.
I nije mi jasno zašto Plenković i čelnik HDZ-a Dragan  Čović to vide kao nacionalni projekat Hrvata – kaže za Faktor Amer Jerlagić, nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH i stručnjak za energetiku.
Jerlagić ističe kako se radi o alternativnom snabdijevanju većeg dijela BiH ukapljenim plinom plina iz LNG terminal ana otoku Krku.
Plinovod bi išao u zapadnu Hercegvinu, ali je predviđen i krak za centralnu BiH.
Hrvatska nema ekonomske isplativosti ako bi plinovod svoj put završio u Hercegovini. Zna se koji su veliki potrošači u BiH, to su oni u centralnom dijelu BiH, Sarajevo, Zenica, Travnik… - ističe Jerlagić.
Podsjetimo, Čović insistira da se uprkos postojanju državne firme za distribuciju plina, BH Gasa, osnuje novo preduzeće koje bi bilo pod kontrolom HDZ-a.
- U FBiH imamo dvije elektroprivrede, dva telekoma, dvije pošte u vlasništvu Vlade FBiH. Stoga želimo imati i dva plinska operatera, kako bi oni štitili interese svojih poduzeća, ali i druge interese. Ne želim da neko iz Sarajeva odlučuje hoće li zavrnuti plin u Posušju – kazao je ranije Čović.
Upravo zbog ovih izjava i opstrukcija, Čović se našao meti oštrih kritika iz SAD-a.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.