open-navfaktor-logo
search
Od Muzeja do Pozorišta
Pod sloganom "Volim da se ne bojim": U Sarajevu se održava peta LGBT parada
AUTOR: Faktor
22.06.2024. u 18:40
get url
text
Pod sloganom "Volim da se ne bojim" u Sarajevu se održava peta po redu LGBT parada. 
Učesnici događaja prije nekoliko minuta krenuli su od Historijskog muzeja, a ruta kojom će se dalje kretati je: Zmaja od Bosne - Hiseta - Obala Kulina bana - Kulovića - Trg Susan Sontag, gdje je od 19 sati planiran dvosatni program.
0J4A1188
FOTO:
FAKTOR.BA
1 od 12
left-arrowright-arrow
I ove godine skup osiguravaju jake policijske snage. Na terenu je veći broj pripadnika MUP-a I policijskih vozila. 
Učesnici su se već oko 16 sati okupili kod Historijskog muzeja, noseći sa sobom transparente na kojima piše "Naša ljubav nije grijeh", "Želimo okupljanje bez policijske izolacije", "Oslobodimo institucije od homofobije", "Glas protiv fašizma"...
0J4A1111
FOTO:
FAKTOR.BA
1 od 19
left-arrowright-arrow
Neki od učesnika nose i palestinske kefije, u znak solidarnosti sa narodom Palestine, a organizatori su ranije poručili da je osim zastave sa duginim bojama, jedina dozvoljena i palestinska zastava.
- Tema ovogodišnje povorke ponosa odnosi se na nasilje. Dio kampanje bio je približiti društvu nasilje koje svakodnevno doživljavaju LGBT osobe u svakodnevnom životu. Vjerujemo da će biti više ljudi nego do sada, tema nasilja je bliska svima nama - kazala je uoči šetnje Ivana Arapović, jedna od organizatorica. 
0J4A1276
FOTO:
Ajdin Cocalić
1 od 11
left-arrowright-arrow
Dodala je da se teži ka tome da "jednog dana bude povorka koja će biti otvorena za sve i da svako može prisustvovati".
- Ali ono što je bitno jeste da su se policijske mjere u odnosu na protekle godine značajno smanjile - primijetila je Arapović.
Zbog ovog događaja od 18 do 22 sata izmijenjen je režima saobraćaja u pojedinim ulicama, a od 16 sati došlo je i do izmjena u odvijanju javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.