open-navfaktor-logo
search
Važna prekretnica
Podsekretarka UN-a: Negiranje genocida mora biti riješeno i suzbijeno kao prioritetno pitanje
AUTOR: Fena
24.05.2024. u 12:30
get url
text
Alice Wairimu Nderitu
Alice Wairimu Nderitu
FOTO: Screenshot/UN
Podsekretarka Ujedinjenih nacija i posebna savjetnica za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu, pozdravila je usvajanje Rezolucije od Generalne skupštine, kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici iz 1995. godine, što će, prema njenom mišljenju, biti od ključne važnosti za odavanje počasti žrtvama, osiguranje da njihova žrtva nikada ne bude zaboravljena, kao i za učvršćivanje naslijeđa onih koji su neumorno radili na donošenju pravde za žrtve i njihove najmilije.
- Usvajanje ove rezolucije predstavlja važnu prekretnicu za odavanje počasti i izražavanje poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, prema preživjelima i njihovim porodicama. Zločini počinjeni u Srebrenici su od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nedvosmisleno dokazani kao genocid - naglasila je ona.
Dodaje da oni koji pokušavaju negirati, umanjiti ili promovirati revizionizam u vezi s ovim i drugim zločinima počinjenim tokom sukoba, a koji su presuđeni od strane nadležnih sudova, nanose štetu ne samo žrtvama tih zločina, već i sveukupnim naporima za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini ali i šire u regionu.
Posebna savjetnica je posebno izrazila žaljenje zbog stalne prisutnosti trendova negiranja genocida, što predstavlja uvredu ne samo za presude sudova pravde, već i za žrtve i preživjele, koji – zajedno s njima – ponovo postaju žrtve.
- Dovođenje u pitanje tragične stvarnosti onoga što se desilo u Srebrenici nije prihvatljivo. Širenje poruka koje negiraju da se genocid – namjerno ubijanje bošnjačkih muškaraca i dječaka, zbog toga ko su oni bili – dogodio, uključujući i govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca, još je zlobnije - upozorila je Nderitu.
Podvukla je da su preživjeli dugo vremena bili glavni glasovi koji su upozoravali na negiranje genocida i morali su svjedočiti, iznova i iznova, da su njihova iskustva bila stvarna.
U ovom, kao i u mnogim drugim aspektima njihovog rada, oni nikada ne bi trebali biti sami.
- Negiranje genocida mora biti riješeno i suzbijeno kao prioritetno pitanje - naglasila je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.