open-navfaktor-logo
search
Usvojena Deklaracija u Sofiji
Potvrđena puna podrška BiH na putu ka članstvu u NATO-u
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 14:54
get url
text
FOTO: PSBiH
Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović učestvovali su danas na plenarnom zasjedanju PSNATO-a koje je održano u Sofiji, Republika Bugarska.
Na tom zasjedanju usvojena je Deklaracija o oblikovanju NATO-a za buduće generacije na samitu u Washingtonu, koja potvrđuje savezništvo kao kamen temeljac evropske i sjevernoameričke sigurnosti, izražava zadovoljstvo članstvom Švedske i potvrđuje punu podršku Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu.
Usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika PSNATO-a, formalno je potvrđen kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a, koji sa sobom nosi i uvedeni novi status, te privilegije tih zemalja poput proširenja broja članova delegacija zemalja kandidata (povećanje s postojeća tri na pet članova Delegacije PSBiH), većih privilegija učešća na sjednicama PSNATO-a i odbora PSNATO-a, ovlaštenja poput podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg učešća na budućim događajima u organizaciji PSNATO-a.
Zasjedanje je pozdravnim govorom otvorio predsjednik PSNATO-a Michael Szczerba koji je istaknuo nužnost hitne pomoći Ukrajini, a što se, kako je rekao, ogleda i kroz usvojenu Deklaraciju podrške PSNATO-a Ukrajini u tekućem sukobu s Rusijom.
Predsjednik PSNATO-a naglasio je i važnost borbe protiv hibridnih načina ratovanja, a posebno protiv dezinformacija u današnjem, tehnološki naprednom vremenu. Pozdravio je pridruživanje Švedske NATO-u i prvo učešće na zasjedanju PSNATO-a kao punopravne članice.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svom govoru naglasio je da je osnovni cilj NATO-a očuvanje mira. U susret 75. godišnjici NATO-a, Stoltenberg je naglasio da NATO uspješno radi na očuvanju mira i da za sve to vrijeme nije bilo ni jednog oružanog napada na zemlju članicu.
Posebno je istaknut broj od 20 zemalja koje izdvajaju više od dva posto BDP-a za segment odbrane, najavljeno uspostavljanje Centra za demokratsku otpornost u sjedištu NATO-a, ali i neispunjena obećanja za pomoć Ukrajini od zemalja članica. Naglašena je i važnost zemalja NATO partnera u vremenu politike otvorenih vrata Organizacije, kako u regiji Zapadnog Balkana, tako u Africi i zemljama Zaliva, saopćeno je iz  Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.