open-navfaktor-logo
search
Saveznici moraju ispuniti planove
Stoltenberg: Odbrana, Ukrajina i globalna partnerstva u fokusu NATO samita u julu u Washingtonu
AUTOR: Anadolija
27.05.2024. u 11:42
get url
text
Države članice Sjevernoatlanske alijanse (NATO) na predstojećem samitu u Washingtonu u julu će se fokusirati na tri tačke dnevnog reda koje uključuju odbranu i odvraćanje, podršku Ukrajini i globalna partnerstva, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
- Prva tema samita bit će odbrana i odvraćanje, a saveznici moraju da ispune planove odbrane sa snagama, sposobnostima i spremnošću, kao i da pokažu podjelu tereta kada su u pitanju troškovi za odbranu - rekao je Stoltenberg na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji.
Stoltenberg je podvukao da je optimista u pogledu podjele tereta i sposobnosti saveznika da pokažu da se NATO pojačava kada je riječ o odbrani i odvraćanju i ulaganjima u odbranu.
- Mi ćemo imati najmanje dvije trećine saveznika koji će potrošiti dva posto BDP-a na odbranu do samita u Washingtonu - rekao je Stoltenberg, napominjući da još ne može dati konačne brojke.
Dodao je da je osiguravanje stabilnijeg toka zaliha i dugoročne finansijske obaveze prema Ukrajini druga glavna tema samita.
- Očekujem da ćemo se do samita u Washingtonu dogovoriti o jačoj ulozi NATO-a u organizovanju, osiguravanju, planiranju, isporuci zaliha kako bismo osigurali stabilnije tokove zaliha u Ukrajinu. Ali da bismo ovo učinili zaista efikasnim, potrebna nam je ne samo bolja organizacija koja pruža veću odgovornost, transparentnost, predvidljivost i isporuku zaliha, već će nam trebati i dugoročna finansijska posvećenost - istakao je šef NATO-a.
Još jedna tema samita će biti globalna partnerstva, posebno s Australijom, Novim Zelandom, Japanom i Južnom Korejom.
Ističući da sigurnost "nije regionalna već globalna", Stoltenberg je rekao da su na samit u Washingtonu pozvani partneri iz azijsko-pacifičkog regiona.
- Dijelimo iste vrijednosti. Vjerujemo u demokratska otvorena društva. Ali također snažno vjerujemo u potrebu da zajedno podupiremo te vrijednosti - naglasio je Stoltenberg.
Samit NATO-a održaće se u Washingtonu od 9. do 11. jula.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.