open-navfaktor-logo
search
Separatistički planovi
Salkić: Dodik za realizaciju ideje o podjeli BiH može vrlo brzo u funkciju staviti 100.000 naoružanih ljudi
Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA) podsjetio je na nekoliko činjenica nakon, kako kaže, neadekvatne reakcije visokog predstavnika na aktivnosti vlasti u RS-u i izrečenih novih prijetnji predsjednika ovog entiteta.
03.07.2023. u 11:48
get url
text

Salkić navodi kako:

- Entitet RS ima u potpunosti militarizovan MUP u čijem sastavu se nalazi oko 7.000 policajaca naoružanih dugim cijevima.

- U okviru MUP-a djeluje jedinica SAJ koja je obučena za ovladavanje teritorijom i izvođenje specijalnih osvajačkih akcija kroz kontinuirane treninge i vježbe u kasarni Zalužani, na Kozari, Jahorini i drugim lokalitetima.

- Također, treba se podsjetiti da je odlukama entitetskih organa ustanovljen i rezervni sastav policijskih snaga koji, također, broji više hiljada naoružanih pripadnika dugim cijevima.

- Ako ovome dodamo više hiljada obučenih zaštitara privatnih osiguravajućih agencija i više od 70.000 lovaca koji posjeduju najmanje jednu dugu cijev, onda se Dodikove prijetnje o izlasku na entitetsku liniju i podjeli Bosne i Hercegovine ne bi smjele posmatrati u kontekstu političke borbe za vlast.

- Dodik za realizaciju svoje ideje o podjeli Bosne i Hercegovine bez velikih poteškoća može vrlo brzo u funkciju staviti 100.000 naoružanih ljudi koji su više-manje spremni oružano braniti njegove političke ciljeve.

Podsjeća kako smo sve to gledali prije 31 godinu na ovim prostorima kada su na sličan način branjene ideje Radovana Karadžića danas presuđenog ratnog zločinca za počinjeni genocid i druge teške ratne zločine počinjene nad Bošnjacima.

- Pored odgovornosti međunarodne zajednice čije smo ponašanje iskusili 1992. godine i  1995. godine, kada su dozvolili srpskim snagama da počine genocid nad Bošnjacima, velika je odgovornost entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i kantona za sigurnost Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu, ukoliko se pokaže da su državne institucije nefunkcionalne zbog mogućih blokada iz ovog entiteta - kazao je.

Zbog toga Parlament entiteta Federacija Bosne i Hercegovine treba donijeti potrebne, ističe Salkić, odluke da će, ukoliko se pokaže nefunkcionalnim da to urade državni organi, Federacija pružiti svaku vrstu zaštite života i imovine Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, ukoliko budu ugroženi realizacijom Dodikovih separatističkih ideja.

- Ovakav  pristup treba da pošalje jasnu poruku svim akterima dešavanja u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine da postoje snage koje će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, te imovine i života njenih građana, ukoliko dođe do secesije, a državni organi budu spriječeni da reagiraju i obavljaju ustavom propisane nadležnosti - pojašnjava.

Svaki drugi pristup poput saopćenja, izjava, golih prijetnji i obećanja, smatra on, neće spasiti Bosnu i Hercegovinu od "separatističkog nasrtaja Dodika i njegovih poslušnika".

- Nismo mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu toliko slabi koliko smo se uljuljali, koliko su nas destruktivci ubijedili da smo slabi. Probudimo se, konsolidujmo se, donesimo potrebne odluke, zauzmimo jasan, čvrst i utemeljen stav, tada će doći poštovanje iznutra i izvana koje će biti praćeno kritikom, što je i logično, jer remetimo njihove planove - zaključuje Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.