open-navfaktor-logo
search
Stari problemi "Trojke"
Sarajevo turističku sezonu dočekuje u smeću, neki zastupnici vide krivca u opozicionoj SDA
Glavni grad Bosne i Hercegovine ponovo se guši u smeću. 
22.05.2022. u 19:13
get url
text

VEZANI TEKST - Forto pronašao krivca za nagomilano smeće i nepokošenu travu: Ovog trenutka dešava se proljeće

Nepokošena trava i prepuni kontejneri prizori su koji građani Sarajeva ponovo svakodnevno viđaju. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ima objašnjenje: "Dešava se proljeće..."

Problemi sa neodvoženjem smeća javili su se skoro pa u isto vrijeme kada i prošle godine. Iako ni do sada situacija sa odvođenjem smeća nije bila bajkovita, problem se proteklih dana intenzivirao, pa se građani sve više žale na prljavštinu, smeće i neugodan miris koji se širi iz kontejnera. 

Za to vrijeme, skupštinski zastupnici skoro su dva dana raspravljali o formiranju nove komunalne policije, dok se konkretnim rješenjima vezano za odvoz smeća nisu bavili.

U više navrata smo pokušali kontaktirati KJKP Rad kako bi dobili odgovore na pitanja zašto je grad ponovo prljav i u čemu je problem, ali odgovor nismo dobili.

VEZANI TEKST - Sarajevo Bajram dočekuje u smeću, defilea kamiona i dronova sada nema ni na vidiku
 

Pokušali smo kontaktirati i ministra komunalne privrede i prostornog uređenja Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića, ali ministar nije bio u prilici da razgovara s nama.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo iz Kluba Naše stranke Damir Nikšić koji često tematizira čistoću grada glavnog krivca za nerad Rada vidi u SDA.

- Pokušali smo utjecati na ta preduzeća da pokose travu i očiste smeće. Mislim da bi to trebalo funkcionisati bez obzira na to ko je direktor i ko je na vlasti. Kad je moglo funkcionisati za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, može funkcionisati i sada kada smo slobodni. Ovo je sve jako čudno. SDA je zaposlila puno kadrova tamo i ti kadrovi ne žele da rade kako bi prikazali da mi ne radimo ništa. Lijepo to onda izgleda za opoziciju, a loše za vlast - kazao je Damir Nikšić za Faktor.

Za direktoricu Rada kaže da nije stranačka i da su radnici tražili da se ona vrati u preduzeće. Poručio je i to da su ljudi "vrlo namazani", te da "prave svakakve spletke".

Zastupnik iz Kluba SBB-a Zvonko Marić ističe da je posebno zabrinut zbog ove situacije s obzirom na to da su turisti već počeli dolaziti u Sarajevo i da je turistička sezona uveliko počela.

{$galerijaFotografija}

- Svjedoci smo na šta nailazimo. Idemo u susret i Sarajevo Film Festivalu. Ako ćemo na ovaj način prezentirati grad, bojim se da ćemo imati kolaps. Ova prljavština je nepodnošljiva - kaže Marić.

VEZANI TEKST - "Čega se lik dosjetio": U Sarajevu se i od redovnog održavanja gradske čistoće pravi spektakl

Dodaje da ogromnu ulogu u problemu neodvoženja smeća igra to što KJKP Rad nema način da redovito nabavlja gorivo.

- Oni dobijaju gorivo od drugih javnih preduzeća. Ne znam ni kako su dospjeli u takvu situaciju. Nisam siguran da li je to ključni razlog, ali očigledno je da je zakazano u tom segmentu. Ja vjerujem da će oni ipak u septembru očistiti grad zbog izbora, ali tada će biti kasno - zaključuje Marić.

 

280560465_710055983649690_8647299448594394985_n.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.