open-navfaktor-logo
search
A raste broj oboljelih
U 2024. oko 11 miliona KM manje za citostatike nego 2023: Zavod očekuje da će Federalna vlada dati dodatna sredstva
Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kaže da od 136 miliona maraka, koliko se godišnje izdvaja za 183 lijeka, velika većina, više od 70 posto budžeta, odlazi upravo za citostatike
AUTOR: A. S.
16.05.2024. u 14:04
get url
text
U prošloj 2023. godini Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za kupovinu citostatika, koji su terapija oboljelima od malignih bolesti, izdvojila je blizu 100 miliona KM.
Kazala je to Vlatka Martinović, direktorica Zavoda, navodeći da od 136 miliona maraka, koliko se godišnje izdvaja za 183 lijeka, velika većina, više od 70 posto budžeta, odlazi upravo za citostatike.
Povećanje broja oboljelih za oko 30 posto
No uporedimo li tabele rashoda Federalnog zavoda u prošloj i za ovu godinu, vidjet ćemo da je za stavku citostatika u 2024. godini predviđeno dosta manje novca nego što je potrošeno u 2023.
Budžet u ovoj godini za citostatike u odnosu na prošlu, manji je, prema riječima Enide Glušac, predsjednice Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa", za oko 11 miliona maraka, i to saznanje, kako ona kaže, izaziva nelagodu i paniku kod većine onkoloških pacijenata.
- Ni tih blizu 100 miliona KM, koliko je 2023. utrošeno za citostatike, nije bilo dovoljno, pa šta onda možemo očekivati u 2024. sa za nešto više od 11 miliona maraka manjim budžetom za tu vrstu lijekova, ako uzmemo u obzir predviđanja stručnjaka da ćemo u ovoj godini imati povećan broj oboljelih za oko 30 posto u odnosu na prošlu. To znači da će liste čekanja za terapije, umjesto da se smanjuju, biti samo duže - ističe Glušac.
Prema podacima o rashodima Federalnog zavoda u prošloj te planu za ovu godinu, koji su objavljeni u Službenim novinama FBiH, od januara do septembra 2023. za citostatike je potrošeno 74.411, 297 KM, dok je za cijelu ovu 2024. godinu predviđeno 87.500,000 maraka.
Rashodi Federalnog zavoda u prošloj i plan za ovu godinu
FOTO: FAKTOR
Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kažu "kako su i u prošloj godini prvobitnim Finansijskim planom sredstva za nabavku citostatika bila znatno manja u odnosu na izvršenje rashoda ove grupe lijekova, a onda je, dodaju, zahvaljujući povećanju sredstava iz Budžeta FBiH, kao i internim preraspodjelama sredstava kroz rebalans finansijskog plana, Zavod uspio da 2023. završi sa pozitivnim finansijskim rezultatom".
- Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2024. godinu bazira se na projekcijama prihoda od doprinosa koje sačinjava Federalno ministarstvo finansija i projekcijama Federalnog zavoda. U skladu s tim izvršena je raspodjela sredstava na programe koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti. Finansijskim planom Zavoda za ovu godinu planirana sredstva za citostatike u odnosu na planirana sredstva u 2023. godini veća su za cca pet miliona KM, ali su manja u odnosu na izvršenje rashoda za ove lijekove u 2023. godini. Federalni zavod očekuje da će i u 2024. godini biti odobrena dodatna sredstva iz Federalnog budžeta kako bi se mogle zadovoljiti potrebe trenutnog broja pacijenata, ne samo za citostatike, nego i za ostale lijekove i zdravstvene usluge - odgovorili su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
Više od 2.000 pacijenata na listama čekanja
Prema posljednji podacima udruženja koja okupljaju oboljele, u Federaciji BiH na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge više je od 2.000 pacijenata.
Zbog nedostatka terapija u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), žene obolje od raka dojke primorane su kupovati lijekove, ali većina njih ne može sedmično odvojiti 540, a mjesečno više od 2.000 KM, koliko košta najčešća terapija lijeka Taxol.
One koje lijek ne mogu kupiti u privatnim apotekama, preskaču terapije, čime dodatno ugrožavaju zdravlje.
A kako bi se međusobno pomogle, članice "Renesanse" od utorka ispred tržnog centra SCC u Sarajevu za simboličan novac prodaju svoje radove napravljene na radionicama, kao i one koje su donirale prijateljice Udruženja.
Sav prikupljeni novac bit će upotrijebljen za kupovinu terapija ženama koje ih same ne mogu kupiti.
Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je Budžetom, koji je prihvaćen još u januaru, za Fond solidarnosti izdvojila 50 miliona KM.
Iako za tri puta manje, nego što je to Zakonom o zdravstvenom osiguranja FBiH propisano, ni ta sredstva početkom ovog mjeseca, kada smo upitali Zavod, nisu bila operativna.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.