open-navfaktor-logo
search
Trgovska Gora
U Bosanskom Novom počelo istraživanje timova iz BiH, može li se zaustaviti Hrvatsku u odlaganju štetnog otpada?
U Bosanskom Novom počelo je istraživanje stručnih timova iz Bosne i Hercegovine, u vezi s odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, čemu se godinama protivi bh. strana. Planirana su geološka, hidrološka te istraživanje nulte radioaktivnosti.
07.10.2023. u 07:42
get url
text

VEZANI TEKST - Hrvatska daje skoro milion maraka Britancima za pravno savjetovanje u slučaju Trgovske Gore, šta radi BiH?

Eksperti se nadaju da će rezultati analize potvrditi da lokacija Čerkezovac, nedaleko od granice sa BiH, nije adekvatna i da može ugroziti zdravlje više od 250.000 ljudi koji žive u 13 općina u slivu rijeke Une.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za Trgovsku goru Emir Dizdarević izjavio je za Faktor da će rezultati istraživanja biti završeni za minimalno 20 mjeseci, odnosno 2025. godine, kada je i planiran početak izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. 

- Uzimaju se svi ulazni podaci, statistike, koliko vode pije koji stanovnik, koje se namirnice jedu, koje mlijeko pije i svi drugi podaci.

Kakve god da dobijemo rezultate, oni neće zaustaviti Hrvatsku u namjeri da izgradi odlagalište, ali ove rezultate moramo imati. Ako se hrvatski hidrogeološki i seizmološki podaci ne slože sa našim rezultatima, ići će se u arbitražu - kazao je Dizdarević.

Kako smo nedavno pisali, Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško iz Zagreba angažovao je britansku advokatsku firmu E&A Law Limited da za 415.000 eura (830.000 KM) vrši poslove pravnog savjetovanja u prekograničnom postupku procjene utjecaja na okolinu u slučaju odlaganja nukleranog otpada na Trgovskoj gori.

To govori o činjenici da Hrvatska evidentno da ima značajna očekivanja i da na pravni način želi završiti ono što je davno naumila.

VEZANI TEKST - Pravnom borbom zbog Trgovske gore prijeti se duže od dvije godine, a šta je konkretno urađeno

Tokom 2025. godine planira se početak izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u općini Dvor u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, prenijeli su vijest nedavnio hrvatski mediji.

Početak rada centra predviđen je za 2026., rečeno je u hrvatskom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH ranije ove godine da je riječ "o bezopasnom otpadu", iako se radi se o odlagalištu najopasnijeg otpada i uspostavi nuklearnog postrojenja u blizinu granice s našom zemljom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.