open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U KS ostaju bez asistenata: Djeca sa teškoćama u razvoju kolateralna šteta političkih igara
Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, uputio je obavještenje školama u KS da će se tek nakon usvajanja Budžeta za 2021. godinu početi sa dostavljanjem saglasnosti za angažovanje asistenata za pružanje podrške djeci sa teškoćama u razvoju u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine.
15.12.2020. u 19:30
get url
text

S obzirom na dugotrajne procedure, roditelji smatraju da će njihova djeca ostati bez asistenata i da za njih niko ne mari.

- Moje dijete koristi usluge asistenta u nastavi i izuzetno sam zadovoljan sa njegovim rezultatima. Siguran sam da su roditelji sve djece koja koriste usluge asistenta istog mišljenja. To praktično znači da asistent ima ugovor za rad do kraja ovog polugodišta. Trebalo bi da se ponovo u januaru raspiše konkurs za asistente. Međutim, ovo polugodište zbog koronavirusa Ministarstvo je samo donijelo odluko o broju asistenata potrebnih za rad sa djecom. Smatraju da je to opterećenje za budžet pa su to srezali. Prošle godine, pod "normalnim" okolnostima konkursna procedura je završila sredinom maja i od toga djeca nisu imala ništa – kazao je za Faktor jedan od roditelja djeteta sa teškoćama u razvoju.

Navodi kako su imali obećanja da će se u ovoj školskoj godini izbor asistenata vršiti za cijelu školsku godinu kao i drugi nastavnici, a kako bi djeca imala kontinuitet u radu, što je za njih, smatra sagovornik, veoma bitno.

- Međutim, vidimo kako će djeca ponovo biti kolateralna šteta u političkim igrama oko budžeta. Upitno je kada će budžet biti usvojen i da li će biti predviđena i kolika sredstva za asistente. Nas upozoravaju šta da očekujemo, a sredstva za svoje plaće i plaće zastupnika će biti predviđene u odluci o privremenom finansiranju. Zašto ja i drugi roditelji plaćamo poreze ovoj državi. Želimo da se zna da naša djeca postoje i da imaju jednak tretman i uvjete kao sva ostala – kaže ovaj roditelj.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, za Faktor kaže kako je uvedena inkluzija, ali da se ipak maćehinski odnosimo prema djeci sa teškoćama u razvoju.

- Nije bitna priča da li će asistenti, ljudi različitih profila, stručnosti i kompetencija, nastaviti raditi poslije 31. decembra, nego je pitanje šta se ponovo dešava sa djecom u inkluzivnom obrazovanju. Evo maćehinski odnos je bio prema raznim projektima, poput EDUS-a koji je jednostavno zamro, vratio se 10 godina unazad i to se evo dešava zahvaljujući svakom ministru i svakoj Vladi i greškama onih koji su htjeli da naprave institut i da djeluju kao neka parainstitucija i da dobijaju novac, a da su svrha sami sebi – kaže Sivro.

Navodi da samo u redovnim školama ima više od 200 djece za koje je nužno da imaju asistenta i da većina njih ima potrebu za ličnim asistentom koji će svakodnevno raditi s njima.

- Nije nam problem ni zakon, ni pravilnik, ni standardi, nije nam problem ni novac. U pandemiji, u koronakrizi, ni poslodavci, ni bilo ko ko kritikuje javni sektor, neće kritikovati situaciju u kojoj mi izdavajamo milion, dva ili tri za djecu u inkluzivnom obrazovanju. U ovom slučaju da dobijemo akt u kojem piše da će asistenti biti angažovani nakon pribavljanja saglasnosti koje će škole dobiti nakon usvajanja budžeta, a mi nemamo ni nacrta budžeta, nemamo ni Vladu, čekamo imenovanje nove Vlade. Ne očekujemo usvajanje budžeta ni do kraja marta što se dešava svaki put kada imamo nestabilnost vlasti, trošenje budžeta usporeno, a svakako očekujemo i pad prihoda – nabraja sagovornik.

Ističe da će "najveći gubitnici u svemu ovome biti djeca u inkluzivnom obrazovanju u školama koja neće imati asistente u februaru, martu, a vjerovatno je pitanje i kada će se to desiti i u aprilu".

- Ovo je nerazumijevanje problematike, da li ima drugih konotacija, ne znam. Ministar ili onaj ko je pisao ovaj akt ne razumije problematiku. Ne mogu djeca čekati birokratske političke dogovore i priču o budžetu. Za tu djecu u budžetu, bio on 600 miliona ili 700 miliona, ima novca. Mi smo u situaciji da čekamo da se izabere Srpkinja u socijalu, a ne neko ko će raditi. Priča je u medijima druga, program pa imena, da nije problem ko će biti ministar, a onda se u prvi plan stavlja nacionalnost, spol i političko opredjeljenje. Posljedice će biti ogromne - zaključuje Sivro.

Kontaktirali smo i ministra obrazovanja KS Anisa Krivića kako bi nam pojasnio kada će djeca, s obzirom na aktuelnu situaciju i obavijest koja je poslana školama, dobiti asistente, ali do objave teksta ministar nije odgovorio na upit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.