open-navfaktor-logo
search
Izdato upozorenje
U narednim danima se očekuju značajne padavine, evo u kojim područjima su moguće poplave
Prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane.
12.05.2023. u 12:44
get url
text

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save saopćili su da se očekuje dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH. Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Fojnica, Sana te Glina i Korana u FBiH.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

- gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne,
- gornjeg dijela sliva Vrbasa,
- na slivovima Une i Sane, te
- na slivu Gline i Korane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unskosanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.

- Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez - naveli su iz Agencije i dodali:

- Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.