open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba
Ukoliko vidite dijete koje prosi na ulici, pomozite mu tako što ćete zvati nadležne službe
Ukoliko vidite dijete koje prosi na sarajevskim ulicama da biste mu pomogli i zaštitili ga, trebate prijaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ili Kantonalnom centru za socijalni rad Sarajevo.
27.01.2020. u 07:58
get url
text

Kako je za Faktor kazao direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Samir Suljagić, Mobilni tim Centra reagira po prijavi građana. Osnovni zadatak tig tima jeste prevencija prosjačenja i zaštita djece koja su uključena u život i rad na ulici.

- Prevencija i zaštita djece realizira se kroz više aktivnosti: Odlazak na adresu koja je prijavljena kao mjesto zaticanja djece u prosjačenju, identificiranje i evidentiranje djece, utvrđivanje razloga boravka djece na ulici, utvrđivanje potreba djece i problema sa kojima se suočavaju djeca i njihovi roditelji te stepena ugroženosti života i zdravlja djece i njihove sigurnosti, upoznavanje djece sa rizicima po njihovu sigurnost, život i zdravlje, uspostavljanje kontakata sa roditeljima djece, upoznavanje roditelja sa pravima i uslugama koje mogu ostvariti u okviru sistema socijalne zaštite, te mjerama koje Centar može poduzeti u cilju zaštite djece, informisanje nadležnih općinskih službi socijalne zaštite o činjenici zaticanja djece u skitnji i prosjačenju kako bi u skladu sa svojim nadležnostima poduzele odgovarajuće mjere – pojašnjava Suljagić.

Ističe da službe socijalne zaštite po prijavi Mobilnog tima otvaraju predmet zaštite djece.

-Prvi korak Službe socijalne zaštite je da stručni tim Službe procijeni stepen ugroženosti života i zdravlja djece i uzroke koji su doveli do prosjačenja i skitnje. Ovisno od stepena ugroženosti života i zdravlja djece i uzroka koji su doveli do manifestacije takvog ponašanja, nadležna općinska Služba socijalne zaštite može roditeljima, izreći mjeru Upozorenje zbog propusta u vršenju roditeljskog staranja. Uz izrečenu mjeru obaveza Službe socijalne zaštite je da pruža podršku roditeljima s ciljem otklanjanje uzroka koji su doveli do skitnje i prosjačenja – navodi Suljagić.

Ukoliko se upozorenjem ne postigne očekivani ishod, Služba socijalne zaštite može roditeljima izreći mjeru nadzora nad vršenjem roditeljskog staranja.

-Mjera nadzora se uspostavlja donošenjem Rješenja o nadzoru nad vršenjem roditeljskog staranja. Ukoliko i nakon donošenja Rješenja o nadzoru nad vršenjem roditeljskog staranja i podrške koja se pruža roditeljima na otklanjanju uzroka prosjačenja, djeca nastave sa prosjačenjem, skitnjom i drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja, nadležna općinska Služba socijalne zaštite donosi Odluku o izuzimanju djeteta iz porodice na period od 60 dana, a dijete se smješta u hraniteljsku porodicu ili instituciju socijalne zaštite – kazao je direktor.

Ukoliko i nakon poduzimanja ove mjere roditelji i dalje zanemaruju i zapuštaju djecu, Služba socijalne zaštite pokreće postupak prema sudu za oduzimanje prava roditeljima da žive sa djecom ili za oduzimanje roditeljskog staranja.

- Broj izrečeih mjera porodično pravne zaštite u porastu je posljednjih nekoliko godina kao i broj sudskih odluka o oduzimanju prava roditeljima da žive sa djecom i roditeljskog staranja – zaključuje Suljagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.