open-navfaktor-logo
search
Prešli 221 kilometar
Ultramaratonci stigli u Potočare: Svakim korakom odajemo počast ubijenim u genocidu
Učesnici 12. ultramaratona Vukovar – Srebrenica stigli su u Potočare danas u popodnevnim satima gdje će odati počast žrtvama genocida.
10.07.2023. u 13:53
get url
text

VEZANI TEKST - U znak sjećanja na genocid u Srebrenici: Ultramaratonci trče od Ovčare do Potočara

Ultramaratonci Boban Pantović i Mirsad Softić, Dražen Ćućić i Robert Kasumović u pet dana, u pet etapa, od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) istrčali su 221 kilometar. U Potočarima ih je dočekao Ivan Sabolić, ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

- Treći put učestvujem. Ovo mjesto se zove Potočari, za mene danas ovo mjesto je potok suze. Moja braća po ideji, sve čestitke zaslužuju za ovaj poduhvat, bez njihovih podataka sigurno ne bih uspio ovaj projekat završiti. Ne mogu, a da se ne sjetim stihova Antića: Blago onome ko suza ima…

Ovo je ono gdje je međunarodna zajednica napravila velike propuste i dan-danas prave propuste zato što se ovdje ne rješavaju svi problemi koji još tinjaju. Izuzetno bitno da se svi vratimo sebi, svojim porodicama, da svoju djecu vaspitavamo, da razvijamo ljubav u njima, da razvijaju ljubav u sebi, jer ovakve zločine mogu da urade samo zli ljudi.

Najtužnije je što i dan-danas gledam ljude koji su kumovali ovim događajima, a slobodni su i šepure se. Mi nismo političari i nemamo timove ljudi koji nam spremaju govore, mi govorimo srcem, dušom i ćutanjem. Razvijamo ljubav kod naših bližnjih, to je jedini lijek jer ni brat vam ne može biti preči od komšije - kazao je Pantović.

{$galerijaFotografija}

Kasumović, penzionisani pripadnik Hrvatske vojske, kazao je kako su "krenuli pet dana na žrtveni put".

- To je teška trka, zahtjevna trka, svakim korakom odajemo počast ubijenim civilima. Priča je jako duga, mi nismo političari, želimo skrenuti pažnju da se ne ponovi, da se ovako nešto ne ponovi - poručio je Kasumović.

Softić je profesor sporta Prve gimnazije iz Zenice.

- Imam čast da sam sa ovim herojima danas koji su iznijeli trku, a posebna nam je čast da smo našu trku poklonili žrtvama Vukovara i Srebrenice. Nijedan naš žulj i bol nisu sekunde kao bol koji su pretrpjele te žrtve. Poruka je poruka mira, da se ovo ne zaboravi i da mi moramo prenositi na ovaj način sjećanje, a nikako širiti mržnju i na negativne načine uživati da zlo ponovo eskalira. Pokušati prenijeti poruku na mlade da se ne dijele na nacionalne korpuse jer čim se to dogodi, odmah nastaje fašizam, a poslije fašizma nastaje genocid - istakao je Softić.

Čičić dolazi iz Osijeka.

- Trčim maraton 10. put. Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku na našem putu. Mi smo multikulturalna trkačka ekipa sastavljena od Hrvata, Srba i Bosnjaka, jer želimo pokazati da mi svi možemo zajedno. Puno nas emocije nosi na ovom ultramaratonu mira i teško je bilo šta reći na temelju prošlosti. Ja sam otac dvoje djece, moj sin i kćerka imaju 11 i 13 godina, a svi oni koji su bili na visini puške su ubijeni, sto znači da moja djeca danas ne bi bila živa - rekao je Čičić.
  

0J4A3202.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.