open-navfaktor-logo
search
Dr. Hočko upozorava
Urušava se zdravstvo u KS: Ljekari ne odlaze samo u inostranstvo, iz Sarajeva zbog specijalizacije idu i u manje gradove
Bosna i Hercegovina muku muči sa nedostatkom ljekara, naročito specijalista. Kako navode iz Ljekarske komore Federacije BiH, najviše nedostaje anesteziologa, infektologa, pulmologa, radiologa, pedijatara...
27.08.2023. u 12:59
get url
text

Konkursi za njihov prijem u radni odnos u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo mjesecima su otvoreni, ali specijalista jednostavno nema na tržištu rada, čak i da ih, kako je Faktoru prije nekoliko mjeseci rekao doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, plaćate suhim zlatom.

Nisu se planirale i provodile specijalizacije

Razlog ovakvog stanja, prema tvrdnjama zdravstvenih stručnjaka, jest što se na vrijeme prethodnih godina nisu planirale i provodile specijalizacije.

Pri tome, prema riječima prim. dr. Izeta Hočke, pedijatra i predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, "stanju haosa doprinose i morbidni stavovi pojedinih ljudi na vrhu koji su zaduženi da organiziraju zdravstvo".

- Ogromne su potrebe za pulmolozima, oftalmolozima, pedijatrima..., a nadležni, umjesto da iskoriste te ljude sa iskustvom, oni jedva čekaju da ih se riješe, da ih pošalju u penziju. Na jednom seminaru u Sarajevu rečeno je da u tom trenutku treba 160 ljekara poslati na specijalizaciju iz pedijatrije. Znate koliko ih je poslano - jedan. Šta nakon toga možemo očekivati - pita Hočko.

Prema njegovim tvrdnjama, među nadležnim ljudima u vlasti ne postoji interes da se stanje u zdravstvu popravi.

- Sarajevo je nekad bilo lider i što se tiče organizacije zdravstva, ali i standarda zaposlenih. To više nije tako, pali smo! Očekujemo da nam dođu specijalisti iz drugog kantona. Neće se to dogoditi jer u matičnoj ustanovi imaju ista primanja koja bi imali i u Sarajevu, a žive u svom gradu, sa svojom porodicom, prijateljima - pojašnjava Hočko.

Više od 100 ljekara sa područja Federacije samo u prošloj godini zatražilo je ispis iz Ljekarske komore FBiH, radi odlaska u Hrvatsku, Njemačku i zemlje Arapskog poluotoka. Hočko ističe kako ne postoji zdrav stav koji bi ih zadržao u zemlji.

- Ljekari svakodnevno odlaze jer mi uopće ne pokušavamo da budemo konkurentni sa drugima kako bi zadržali kadar. Doći ćemo u situaciju pa ćemo dovesti nekoga iz Bangladeša, ali se onda postavlja pitanje - da li će on brzo naučiti jezik i otići u Njemačku ili će ostati u Bosni i boriti se sa nekim ko je ministar, a sve čini kako bi bio protiv radničkih prava - navodi Hočko.

Dodaje kako je Kanton Sarajevo postao apsurd.

- Imamo situaciju da nam iz glavnog grada države odlaze ljekari u manje kantone jer tamo brže dobiju specijalizaciju, formiraju porodicu i ostanu.

VEZANI TEKST - Vlast ih ignoriše: Veliki protest zdravstenih radnika u KS 5. septembra, najavljuju i generalni štrajk

Jedan od razloga zašto ljekari odlaze je i njihovo nezadovoljstvo primanjima. Hočko kaže kako specijalisti nisu dovoljno plaćeni.

- U ovom trenutku specijalista u KS ima plaću oko 2.600 KM i to je izuzetno malo ako im se u zemljama Evropske unije nudi između četiri i po i pet hiljada eura, što je četiri puta više. Pouzdano znam da u Španiji stomatolog ima plaću osam, a hirurg 10.000 eura, pa uporedite to sa hirurgom koji u Sarajevu prima 2.600 KM. Jedan od onih koji se bori da ljekari ne dobiju veće plaće je aktualni ministar zdravstva u KS Haris Vranić koji sve čini da se ne učini ništa bolje za zdravstvene radnike, koji se bori protiv radničkih prava, a pripada stranci (SDP) koja bi upravo to trebala zagovarati. Vranić je najbolji u tome da radi na štetu građana - napominje Hočko.

Ništa u KS nije napravljeno na boljoj organizaciji zdravstva

Stava je kako u KS u prethodnim mjesecima nije napravljeno ništa na boljoj organizaciji zdravstva.

- Ne može niko drugi biti odgovoran nego oni koji zapošljavaju i daju specijalizacije. Ne možete očekivati prazne čekaonice ako nemate dovoljno medicinskog kadra, a o tome odlučuje Ministarstvo zdravstva, Vlada KS, menadžmenti ustanova. Novca ima, u ovoj godini u KS je trebalo dati najmanje sto specijalizacija kako ne bismo došli u situacija, kao i nekim drugim oblastima, da nemamo više koga zaposliti. Prema informacijama kojima ja raspolažem, vrlo malo ih je poslano. Šta možemo očekivati ako imamo jednog ili dva pedijatra na specijalizaciji, a u KS ih u ovom trenutku pet ili šest, koji imaju više od 65 godina života, radi na produženju radnog odnosa. Radit će oni do iznemoglosti jer je penzija izuzetno mala, ali to nije rješenje.

Hočko kaže kako nema pouzdanih podataka koliko je u prethodnih 12 mjeseci BiH napustilo ljekara.

- Znam da je prije nekoliko godina za 12 mjeseci samo iz FBiH otišlo više od 360 ljekara, a onda je 2017. potpisan Kolektivni ugovor i u toj godini za gotovo trećinu je bio manji broju odlazaka. U vrijeme pandemije sve je bilo stalo, nije bilo povećanja plaća, borili smo se za živote i zdravlje naših građana. Prošle godine dobili smo malo povećanje i evo osam mjeseci traje borba sindikata da se zdravstvenim radnicima poveća satnica. Imamo ministra koji u ovom trenutku, ne samo da se bori da ne dođe do povećanja plaća, nego da nam se plaće smanje. Mi smo pregovore koji su počeli 1. januara, mogli završiti za mjesec dana. Vranić je jedina osoba kojoj indirektno odgovara generalni štrajk zdravstvenih radnika i on to i zagovara. Zdravstvenim profesionalcima, s druge strane, štrajk je je veliki teret i ne baviti se poslom za koji ste se školovali, ali nemamo drugog načina pored osobe koja je negativno raspoložena prema svojim kolegama, ali i svim ostalim zaposlenim u zdravstvu - kazao je Hočko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.