open-navfaktor-logo
search
U zadnji čas
Usvojena lista reformi u BiH danas će biti predata Evropskoj komisiji, cilj je dobiti milijardu eura
AUTOR: Faktor
30.04.2024. u 16:03
get url
text
Borjana Krišto
Borjana Krišto
FOTO: Damir Hodžić
Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usaglasio je Listu reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.
Lista reformi koju je odobrio radni tim je skoro u cijelosti usaglašena s prijedlozima Evropske komisije, odnosno više od 97 posto reformskih aktivnosti usaglašeno je s predstavnicima Evropske komisije i Delegacije EU-a u BiH. 
Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH proslijedit će danas usaglašenu  Listu reformi Evropskoj komisiji, kako bi se dogovorenom dinamikom ispunio ovaj ambiciozni plan u periodu od 2024. do 2027. godine.  
Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućit će Bosni i Hercegovini da od Evropske komisije dobije oko milijardu eura kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima. Cilj je omogućiti snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH. Reforme su, istovremeno, usmjerene na stvaranje uvjeta za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti, saopćilo je Vijeće ministara BiH. 
Krišto je zahvalila članovima radnog tima u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u BiH na predanom radu tokom usaglašavanja reformske agende. Naglasila je kako su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH uključeni u radni tim i na ovaj način iskazali odlučnost i predanost evropskom putu i konstruktivnom unutrašnjem dijalogu u korist svih u Bosni i Hercegovini. 
Podsjećamo da je ranije Evropska komisija predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za period od 2024. do 2027. godine koji bi zemljama regije omogućio da intenziviranjem reformi značajno ubrzaju proces proširenja i ekonomski rast. 
Kako je ranije objavljivano, upravo je danas bio zadnji dan roka za slanje plana reformi Evropskoj komisiji, što je preduvjet za povlačenje novca, odnosno milijardu eura, iz Instrumenta za reforme i rast Zapadnog Balkana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.