open-navfaktor-logo
search
Nakon razgovora
Zajdnička izjava Varhelyija i Konakovića: Komesar ostao na početnom stavu i srpsko-mađarskoj poziciji protiv Rezolucije
Izjave komesara su razjasnile da počinitelji snose punu i jedinu odgovornost za zločine koje su počinili - navodi se u zajedničkoj izjavi
AUTOR: Faktor
19.05.2024. u 14:26
get url
text
Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi objavio je danas zajedničku izjavu sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.
Zajednička izjava je dogovorena nakon "konstruktivnog razgovora" između ova dva aktera.
- Riješili smo nesuglasice i dogovorili da nastavimo raditi na EU putu BiH - napisao je Varhelyi na društvenoj mreži X.
Zajednička izjava glasi: 
- Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu UN Rezolucije o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija u potpunosti poštuju žrtve i ni na koji način ne dovode u pitanje činjenice vezane za genocid u Srebrenici 1995. godine.
Činjenice o genocidu u Srebrenici su pravno utvrđene, između ostalog, od strane Međunarodnog suda pravde.
Izjave komesara su razjasnile da počinitelji snose punu i jedinu odgovornost za zločine koje su počinili. Svaka ideja kolektivne krivice ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljiva i protivno međunarodno prihvaćenim normama.
Počinjeni zločini nikada neće biti zaboravljeni kako bi se spriječilo da se ikada ponove protiv bilo koga. Pomirenje može biti izgrađeno samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, revizionizmu historije i veličanju ratnih zločinaca- navodi se u zajedničkoj izjavu. 
Dodaje se i:
- Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države. Na temelju preporuke Europske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju.
Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU. Komesar Varhelyi je posvećen podršci tog procesa.
 Konaković je ranije danas kazao, komentarišući navode da se Varhelyi javno pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije" kada je u pitanju Rezolucija o genocidu u Srebrenici, da je imao "težak i dug" razgovor s evropskim komesarom. 
Oliver Varhelyi, mađarski diplomata, ranije je nakon sastanka s predsjednikm Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio "da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda" govoreći o Rezoluciji o Srebrenici.
- Stigmatizacija srpskog naroda nije održiv izbor. To ne doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu. Osudili smo zločine protiv čovječnosti, ti ljudi moraju da snose odgovornost za svoje zločine. Postoje presude koje treba da se sprovedu, već smo vidjeli gdje pojam kolektivne krivice vodi. Moramo da se sjetimo žrtava u Srebrenici, ali ne treba da širimo kolektivnu krivicu na jedan narod - istakao je Varhelyi prilikom konferencii za medije sa Vučićem. 
Međutim, od samog početka je potpuno jasno da ova rezolucija ne tereti cijeli jedan narod za bilo šta, da se njome na bilo koji način ne sugerira kolektivna krivica, pa je Varhelyijeva izjava samim tim bila dio propagandne mašinerije protiv Rezolucije koju predvode Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. 
U današnjoj zajedničkoj izjavi Varhelyija i Konakovića, a nakon što je tekst predložene Rezolucije obznanjen javnosti, niti jednom riječju se ne spominje Varhelyijev pozitivan stav spram te Rezolucije. Dakle, u izjavi nema niti jedne rečenice kojom se potvrđuje da evropski komesar podržava Rezoluciju u kojoj nema ni slovo o kolektivnoj krivici. Naprotiv, ponovo se spominje da je "svaka ideja kolektivne krivice ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda neprihvatljiva i protivna međunarodno prihvaćenim normama", što nikada nije bilo upitno, nije bilo sastavni dio Rezolucije, a što je komesar naveo kako razlog zašto ne podržava Rezoluciju prilikom sastanka sa Vučićem.
Po svemu se da zaključici da je Varhelyi ostao pri početnim stavovima i da se, iako je evropski zvaničnik, zapravo pridržava zvaničnih stavova Mađarke, njegove matične zemlje. 
Inače, stav komesara je u suprotnosti sa ranije donesenim Rezolucijama Evropskog parlamenta. U njima se navodi da je u Srebrenici počinjen genocid, precizno se navodi ko je odgovoran za taj zločin, naravno, bez sugeriranja kolektivni krivice. Dakle, Evropska unija čiji je Varhelyi zvaničnik već se sličnim Rezolucijama izjasnila o genocidu u Srebrenici. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.