open-navfaktor-logo
search
Na području Sarajeva
U akciji SIPA-e uhapšen državljanin Nizozemske iračkog porijekla zbog organizovanog kriminala
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 14:39
get url
text
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva u predmetu kodnog naziva "Istok Tigris" uhapsili državljanina Nizozemske iračkog porijekla zbog sumnje da je počinio krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi, saopćila je SIPA.
On se, kako navode iz SIPA-e, sumnjiči da je bio član grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na području Iraka, Jordana, Turske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evropske unije i koja je tokom 2022. godine, prokrijumčarila više od 1.500 državljana Iraka, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, a na osnovu čega su ostvarili višemilionsku nezakonitu imovinsku korist.
Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predat u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
Iz SIPA-e navode i da su privremeno izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.
- Policijski službenici SIPA-e, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavljaju dalje aktivnosti u dokumenovanju navedenih krivičnih djela koje se provode u saradnji sa EUROPOL-om, te policijskim tijelima Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije i dr - navodi se u saopćenju.
Također, ističu, tokom realizacije ove akcije ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Granične policije, Obavještajno sigurnosnom agencijom i Službom za poslove sa strancima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.