open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Džaferović o oštrom nastupu u Ljubljani: Uvijek trebamo govoriti istinu, nemamo se čega plašiti ni stidjeti
Dan poslije samita Brdo-Brijuni, na kojem je pred regionalnim liderima govorio o brojnim pitanjima i problemima koja se direktno tiču države Bosne i Hercegovine, ali i regiona, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za Faktor govori o svom istupu koji je izazvao različite reakcije, Vučiću, Dodiku, Milanoviću...
18.05.2021. u 18:20
get url
text

Vaš oštar i koncizan istup na jučerašnjem samitu Brdo-Brijuni, iznenadio je sve učesnike, neke prijatno, a neke neprijatno, baš kao i ovdašnju javnost. Da li ste bili iznenađeni reakcijama učesnika koje su potom uslijedile, Vašeg kolege iz Predsjedništva Milorada Dodika, ili pak predsjednika Srbije?

- Govorio sam istinu. Mi uvijek trebamo da govorimo istinu i da se borimo za pravdu. Ne trebamo se obazirati na to kakve bi reakcije mogle uslijediti. Mi nemamo čega da se stidimo i plašimo. Nisam iznenađen ničijom reakcijom, a nisam ni primijetio da je bilo negativnih reakcija, osim nekih komentara predsjednika Srbije i gospodina Dodika, koji u osnovi nisu opovrgnuli suštinu onoga o čemu sam govorio.

Platforma saradnje Brdo-Brijuni zamišljena je kao mehanizam za unapređenje bilateralne saradnje, multilateralne saradnje i evropskog puta članica. Sasvim je normalno da sam ukazao na neriješena otvorena pitanja između BiH i država koje učestvuju u ovom forumu. U ime Bosne i Hercegovine sam iskoristio priliku da skrenem pažnju na ta otvorena pitanja, jer su ona nekako u posljednje vrijeme otišla u drugi plan. Istovremeno smo, pružajući podršku deklaraciju samita, uradili dobru stvar za ubrzanje puta svih država regiona, uključujući i BiH, ka EU.

Može li se dalje krenuti u regionu, "otkovati" se od prošlosti ukoliko se ne riješe sva pitanja koja ste Vi stavili na sto pred lidere Zapadnog Balkana?

- Kada je posrijedi prošlost, otvorena pitanja trebamo rješavati u skladu sa presudama međunarodnih sudova, kao što su radile i države osnivači Evropske unije, nakon Drugog svjetskog rata. To je put i za kompletan region Zapadnog Balkana. Moraju se poštovati presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala i na tim principima rješavati otvorena pitanja. To je najbolji način da se u regionu krene dalje.

Trebamo ići naprijed, poštujući Dejtonski mirovni sporazum, sa svim onim šta on znači. Moramo se međusobno uvažavati, kao ravnopravni partneri, tragati za rješenjima, kroz razgovor i dogovor, a tamo gdje dogovora nema, primjenjivati međunarodno pravo i tražiti pomoć institucija međunarodne pravde.

Tokom Vašeg izlaganja, da li ste bili možda prekidani, kako su na samom sastanku reagirali učesnici? Da li su to iste izjave koje smo imali prilike čuti u njihovim obraćanjima medijima ili iza zatvorenih vrata govore drugačije?

- Ne, nisam bio prekidan, niti bih to dozvolio. Otprilike su na sastanku govorili isto, kao u izjavama za medije.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH u Ljubljani (Foto: Nik Rovan) 

Da li je Vučić, prema Vašoj procjeni, spreman izručiti optužene ratne zločince koje godinama on i njegov režim kriju u Srbiji, da li je uopće spreman otkloniti sve prepreke, sva neriješena pitanja koja otežavaju i opterećuju odnose dviju država ili je možda čak spreman još više ih zategnuti?

- Već sam izgovorio dvije vrlo važne riječi za budućnost ukupnih odnosa između naših država – istina i pravda. Samo na tome možemo graditi naše buduće odnose. Tako da će prije ili kasnije morati doći da procesuiranja svih onih koji se sada kriju u Srbiji i bježe od pravde i odgovornosti za genocid i ratne zločine. Ja mislim da je to najbolje i za Srbiju. Isto se odnosi i na sva ostala otvorena pitanja. Ona će prije ili kasnije morati biti riješena, onako kako to zahtijeva međunarodno pravo. Ne vidim da neko može reći da je protiv toga. Na svima je da postupcima pokažu za što su, a mislim da zatezanje odnosa nije ni u interesu ni same Srbije.

Koliko je po Vama Vučić (ne)iskren kada govori o Bosni i Hercegovini? Imali smo prilike nedavno od njega čuti da dovodi u pitanje suverenitet naše države, da govori o podijeljenom suverenitetu, a što je i jedan od spornih zaključaka koji je usvojila nedavno Narodna skupština RS-a, u kojem stoji da su nosioci suvereniteta entiteti i konstitutivni narodi, a ne država.

- Država Bosna i Hercegovina je jedini nosilac suvereniteta. To je jasno svakome ko razumije značenje ovog pojma i ko je pročitao Ustav BiH. Suverenitet izvire iz Ustava BiH i svi nivoi vlasti i njihove nadležnosti izviru iz Ustava BiH. Što se tiče iskrenosti ili neiskrenosti, to je subjektivan pojam, a mene interesiraju postupci, na osnovu kojih možemo praviti procjenu. To je način na koji ćemo sagledavati stvari.

Generalno, kada sagledate sve izjave i istupe, kako na samitu Brdo-Brijuni, tako i posljednjih godina, ko je od lidera Zapadnog Balkana prema Bosni i Hercegovini zaista dobronamjeran, a ko želi da je rasparča?

- Ista stvar je i sa riječju dobronamjeran. I tu riječ procjenjujemo na osnovu konkretnih postupaka. Generalno, mislim da ne postoji niko ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu ni Evropi ni svijetu, ko imalo drži do sebe, a da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Što se tiče slike naših odnosa u regiji, ni sa jednom državom Zapadnog Balkana BiH nema nekih većih otvorenih pitanja, osim ovih koje sam navodio, a vezana su za Srbiju i Hrvatsku.

Da li je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović bilo šta komentirao kada ste potencirali neriješeno pitanje granice, izgradnje Pelješkog mosta, Trgovske gore….?

- Ništa posebno, osim što se kratko referirao na svoje aktivnosti vezano za ratifikaciju ugovora o granici između dvije države koje je provodio u doba kada je bio premijer Republike Hrvatske.

Jučerašnji skup Vaš kolega Milorad Dodik zloupotrijebio je te nastojao prikazati Bosnu i Hercegovinu kao nefunkcionalnu državu, koja ne može opstati. U kontekstu toga potencirao je da Predsjedništvo BiH nije imalo konsenzus ni o jednom pitanju. Kako to komentirate?

- Ako su sva tri člana Predsjedništva prihvatila deklaraciju samita – onda je to valjda konsenzus i to konsenzus o glavnoj temi samita. To dakle demantuje ocjene o kojima govorite. Druga je stvar što Dodik putem svoje stranke ili on lično opstruira rad institucija BiH, želeći na taj način prikazati da je BiH nefunkcionalna. Tako se u posljednje vrijeme ponaša i u Predsjedništvu BiH. Naravno, ovakva Dodikova politika neće moći uspjeti, BiH će biti funkcionalna država, a Dodik ili će morati promijeniti politiku ili otići sa političke scene. Mnogo veće igrače od njega BiH je nadigrala, valjda bi trebao da nauči nešto iz prošlosti konačno.

Što se tiče njegove pozicije u Ljubljani, on je pokušao nametnuti raspravu o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, ali nije uspio. Također, po mom viđenju, prezentirajući svoje negativne politike, on je učesnicima sastanka samo zorno pokazao da je on izvor problema i opstrukcija u Bosni i Hercegovini. I taj problem će se morati rješavati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.