navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Skromna, ali vrlo dragocjena

Ova samonikla biljka proglašena je najzdravijom na svijetu. Smjestila se ispred špinata, blitve, cvekle...

Pikantni, pomalo gorkasti, mladi izboji i listovi, bogati su vitaminima B1, B2, C i E te kalcijem, željezom i jodom

AUTOR: Jutarnji.hr
Objavljeno: 13.07.2024. u 08:44
get url
text
Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna, ali vrlo dragocjena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.
Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, ova biljka je kroz generacije pomalo zaboravljena.
U narodu se naziva vodena kraljica, dragušac, kostriš, bobovec, ljuti mokriš, resnik, itd. Naziva se i "biljka čistih voda" jer je indikator pitke vode te se rijetko može naći u stajaćicama.
Potočarka je poznata kao biljka puna tvari koje mogu priječiti bolesti i zaštiti sportaše od povreda, napisali su u svome saopćenju uzgajivači kvalitetne hrane iz kompanije B&W.
Ova najzdravija biljka na svijetu dobila je savršenih 100 od 100 bodova, pobijedivši kineski kupus (91,99), blitvu (89,27), cveklu (87,08) i špinat (86,43), prema procjenama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Ostale prednosti uključuju velike količine željeza, kalcija, kalija, magnezija i vitamina K. Potočarku možete slobodno dodati u salatu, smoothie, sendvič, tortilju, omlet ili pizzu.
Može se uzgajati u zaštićenim prostorima, ali i na otvorenom, ali je u tom je slučaju nešto sitnija. Također se može uzgajati i u plastičnim posudama, unutar doma.
Potočarka inače raste kao samonikla u prirodi, a za svoj razvoj zahtijeva mnogo vode. 
Pikantni, pomalo gorkasti, mladi izboji i listovi, bogati su vitaminima B1, B2, C i E te kalcijem, željezom i jodom. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition, dokazuje ljekovitost potočarke.
Potvrđeno je da redovno konzumiranje manjih količina ove biljke može spriječiti rak prostate i debelog crijeva. Istraživanja su pokazala da oblog od lišća potočarke učinkovito djeluje na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova.
Listovi se koriste kao salata, dodatak supama, umacima, sirevima i sendvičima ili za dekorisanje jela. Osušeni listovi i sjemenke mogu se koristiti kao začin, a nedozreli plodovi se mogu kiseliti. Termičkom obradom listovi potočarke gube ljekovita svojstva, piše Jutarnji.hr
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO