Hranu koja je puna šećera jedemo svaki dan. Međutim, da li znate da unos hrane koja u sebi sadrži veliku koncentraciju šećera utječe loše na mozak?

Istraživanje na pacovima pokazalo je zastrašujuće rezultate. Pacovi koji su bili hranjeni šećerom manje su mogli da kontrolišu svoje ponašanje. To znači da ono što jedemo može da utječe na našu sposobnost da se odupremo iskušenjima i može biti objašnjenje zašto su promjene ishrane toliko teške za ljude.

Nedavna studija pokazala je da su ljudi koje su redovno jeli hranu sa visokim procentom šećera imali samo još veću želju za ovim namirnicama, čak iako su bili siti. Što ga više jedete, više ćete žudjeti za njim i narušavat ćete svoje zdravlje.

Zbog ove opasnosti Svetska zdravstvena organizacija savjetuje da unos šećera ograničimo na pet posto našeg dnevnog unosa kalorija, a to je maksimum šest kašika. Prosječna odrasla osoba konzumira oko 85 grama (20 kafenih kašika dnevno), pa je ovo za većinu velika promjena ishrane.

Promjenom režima ishrane možete utjecati na ovaj problem. Zato već od danas smanjite dnevni unos šećera i spasite svoj mozak.

Izvor: Faktor