Ako ste i vi među onima koji se nakon ljetovanja suočavaju sa vrlo neugodnim problemima poput dehidrirane i suhe kože bez sjaja ili pojavom akni, evo o čemu trebate voditi računa kako biste jesen dočekali blistavog i njegovanog tena.

Ne nanosite hidratantnu kremu na cijelo tijelo

Koža je ljeti sklonija isušivanju, pa nemojte škrtariti na proizvodima za hidrataciju. Kad nanosite kremu ili losion, nemojte zaboraviti ni na dijelove tijela koje često zanemarujemo poput stopala, pazuha ili linije bikinija.

Pogrešno nanosite kremu sa UV zaštitom

Ako mislite da, ukoliko niste na plaži ne morate nanositi kremu sa UV zaštitom, varate se. Naime, UV zrake mogu prodrijeti kroz prozorska stakla ili pak dok se vozite u automobilu ili autobusu. I koža ispod odjeće izložena je suncu. Gušće tkana odjeća tamnijih boja štiti bolje nego lakši i svjetliji materijali. Dobar je savjet nanijeti kremu na cijelo tijelo ili nositi odjeću sa zaštitom od sunca. Mnogi često ne nanose dovoljne količine kreme sa UV faktorom, što su pokazale i brojne studije. Dakle, na lice nanesite količinu kreme koja stane u kašičicu, a za tijelo koliko stane u malu čašu za liker. Kremu nanosite svaka dva sata, a važno je ponoviti i da je najbolje izlagati se suncu samo rano ujutro i kasno popodne.

Često zaboravljate na piling

Piling je odličan saveznik za postizanje njegovane kože jer se tako uklanjaju odumrle ćelije kože i različite nečistoće. Uz pomoć pilinga potaknut ćete normalno disanje ćelija kože i pročistiti pore. Proces eksfolijacije potreban je koži cijelog tijela, a ne samo lica. Nježni piling dovoljno je obaviti jednom sedmično, a osobe sa osjetljivom kožom trebaju birati blage pilinge koji su nježni za kožu.

Ne pijete dovoljno vode

Visoke temperature i boravak na otvorenom potiču unutrašnju dehidraciju koja može uzrokovati glavobolju i vrtoglavicu. Stoga je vrlo važno unositi dovoljno vode.
Stručnjaci preporučuju osam čaša vode dnevno kako bi se održala ravnoteža u organizmu i potaknula detoksikacija. Ukoliko volite piti kafu, nemojte zaboraviti udvostručiti unos vode.

Koristite istu kremu tokom cijele godine

Ako tokom ostatka godine koristite teže i masnije hranjive kreme, ljeti ih zamijenite onima sa lakšim teksturama. Važno je izabrati lakše proizvode koji neće dodatno mastiti kožu.