navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Balkonske i vrtne biljke

Kako njegovati cvijeće tokom vrućina: Osim redovnog zalijevanja važan je još jedan zahvat

Kako bi balkonsko ili vrtno cvijeće uspješno napredovalo i uvijek iznova cvjetalo, potrebno je, osim pravilnog pozicioniranja i zalijevanja, redovno odstranjivati požutjelo i suho lišće, kao i cvjetove, dok je kod nekih vrsta potrebno, ne samo odstranjivanje, nego i orezivanje.

Objavljeno: 01.07.2022. u 09:57
get url
text

To će ih učiniti još ljepšim i bujnijim jer će tako slabije grančice moći više rasti i ojačati se.

Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se i u proljeće, ali kod nekih je to potrebno činiti i dalje, tokom ljeta i jeseni.

Orezivanje se može koristiti i u svrhu da se spriječi dalji rast biljke ili da se jednostavno smanji njen volumen na željeni.

Tada je potrebno odstranjivati deblje grane i to što bliže tlu, samo pazite da to ne činite u danima kada su visoke dnevne temperature te svakako to radite rano ujutro ili uvečer.

Hibiskus

Bujniji grm hibiskusa kao i brojnost cvjetova povećat će se odstranjivanjem vrhova uvehlih izdanaka, ali i rezanjem.

Petunije

Imaju dosta osjetljive cvjetove koji su skloni sušenju, naročito ako im uvjeti, poput redovnog zalijevanja ili sunčane pozicije, nisu zadovoljeni.

Odstranjujte redovno suhe cvjetove, kako bi mogli izrasti novi te makazama slobodno oblikujte dužinu grana.

Naročito je potrebno odrezati one grane koje nemaju cvjetova - izrast će nove s novim izdancima.

Požutjeli i suhi listovi kao i slabo cvjetanje može biti znak da cvijet treba ne samo više vode, nego i redovno prihranu.

Lavanda

Svaki put kad procvjetaju novi cvjetovi, slobodno ih odrežite (otprilike na trećinu) i stavite na sušenje. Zatim ih upotrijebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mjestu odrezanih cvjetova narast će vrlo brzo novi.

Pelargonija

Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proljeće, a tokom ljeta je potrebno uklanjati samo uvehle i osušene grane i cvjetove. Ako vam se događa da listovi često žute, moguće je da cvijet previše zalijevate ili da umjesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvjetove ili listove.