Mekane poput najnježnijeg pamuka, profinjene, a istovremeno jednostavne i lako dostupne, sve su to grane vrbe ive, u narodu poznatije kao cicamace.

Upravo je mart mjesec u kojem ova posebna vrba, autohtona u našim krajevima, odijeva svoje najljepše ruho. Raste kao grm ili manje drvo u nizinskim šumama, na relativno vlažnim staništima u blizini rijeka i jezera.

Cvjetovi ove vrbe vrlo su sitni i sakupljeni u cvatove, tj. mace, što je ujedno i dio koji nas najviše oduševljava kod ove biljke. Na nju se lako može naići tokom šetnje, mnogi je imaju u svojim vrtovima.

Najjednostavniji način na koji možete smjestiti cicamace je njihovo postavljanje u prozirnu staklenu vazu, bilo da je riječ o klasičnom okruglom ili valjkastom obliku ili pak četvrtastoj inačici vaze.

Ono što im je velika prednost u odnosu na drugo proljetno cvijeće jest to da nije nužno da baršunaste cicamace stoje u vodi, a mogu se kombinirati i s drugim cvijećem u bukete i aranžmane. Ako stoje u vodi, cicemace trajat će dulje, no sasvim će dobro izgledati i u posudama bez vode. Trenutno je popularno njima oplemeniti svaki kutak doma.

Izvor: Faktor