Druga polovina augusta pravo je vrijeme da polako počnete pripremati zimnicu.

Ako volite jelima dodavati pinđur, evo recepta koji potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se pinđur, osim od paprika, priprema i od paradajza.

Zato iskoristite ove zdrave plodove dok ih još ima i pripremite ukusni umak u kojem ćete uživati tokom hladnih mjeseci, a možete ga dodavati jelima sa mesom, povrćem, pa čak i u sendviče.

Potrebni sastojci: 2 kg paradajza, 4 kg paprike (rog kao i za ajvar), 4 dcl sirćeta, 2 kašike soli, 1 kašika šećera, 2 feferone, 2,5 dcl ulja, glavica bijelog luka, 1 vezica peršuna (nasjeckajte ga).

Postupak pripreme:

1. Papriku možete ispeći na roštilju ili u rerni, pa narezati na sitnije komadiće. Zatim oguljeni paradajz nasjeckajte i stavite na ulje (lagano ugrijano) i dodajte usitnjeni bijeli luk.

2. Kad paradajz u potpunosti omekša dodajte nasjeckanu papriku, peršun, so i šećer te feferone.

3. Kuhajte oko sat kako bi postalo gusto.

4. Ova količina predviđena je za otprilike sedam većih tegli.

Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.