U vrijeme vrućina mnogima se ne da paliti štednjak kako bi skuhali ručak, ali ne jede vam se ni sendvič.

Ako nemate ideju – šta pripremiti kada je vani plus 30 stepeni Celzijusa, predlažemo ovu salatu punu okusa, zdravu, lagani, ali zasitnu.

Pripremila ju je poznata kuharica Cassie Best za BBC Good Food, a evo recepta kako ćete i vi to uraditi:

Potrebni sastojci: 400 g ocijeđenog crnog graha, 2 velike šake nasjeckanih listova špinata, 500 g cherry paradajza, četiri, pet crnih maslina, pola krastavca kojem ste izvadili sjemenke, 1 mango oguljen i nasjeckan na kockice, 1 veća glavica luka, šest do osam rotkvica narezanih na pola,
2 avokada oguljena i narezana na kriške, 100 g feta sira, šaka začinskog bilja.

Preljev: šaka nane, prstohvat korijandera, šaka bosiljka, 1 zelena čili papričica bez sjemenki, 1 česno bijelog luka, 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 limete očišćene od korice i ocijeđene u soku, 2 kašike sirćeta, 2 kašičice meda.

Postupak pripreme:

Prvo napravite preljev tako da sve izmiksate u bledneru ili vrlo sitno nasjeckate, a nekoliko listića začinskog bilja sačuvajte za salatu.

Preljev možete napraviti do 24 sata prije posluživanja.

Grah i špinat raspršite po velikom tanjiru.

Po vrhu rasporedite paradajz, krastavac, mango, luk i rotkvice i lagano ih promiješajte rukama.

Preko stavite avokado, feta sir i začinsko bilje, a sa strane poslužite dressing.

Izvor: Faktor