open-navfaktor-logo
search
Godišnji izvještaj
BiH povećala proizvodnju ribe zahvaljujući samo jednoj vrsti
AUTOR: Agroklub.ba
28.05.2024. u 09:09
get url
text
Ribarnica
Ribarnica
FOTO: Ilustracija
Bosna i Hercegovina povećala je proizvodnju ribe u prošloj godini i to zahvaljujući samo jednoj vrsti, pokazao je godišnji izvještaj o akvakulturi za 2023. koji je objavila Državna agencija za statistiku, pire Agroklub.
Naime, lani je ukupna proizvodnja konzumne ribe bila veća za 3,7 posto u odnosu na 2022. godinu. Zabilježen je veliki pad kod proizvodnje šarana za čak 64,7 posto, a rasla je proizvodnja pastrmke za 11,21 posto u poređenju sa godinom ranije.
Od ukupne količine proizvedene konzumne ribe, 96,2 posto se odnosilo na pastrmku, 3,3 posto se odnosilo na šarana i 0,5 posto na ostale vrste riba. Zanimljivo je da je u izvještaju proizvodnja morske ribe označena oznakom "z", odnosno povjerljivim podatkom te informacija nije objavljena javno.
Tabela proizvodnje ribe
FOTO: Agroklub.ba
Veličina objekata na kojima se u prošloj godini uzgahala pastrmka, odnosno ribnjaci za uzgoj ove vrste, zauzimali su površinu od 110.997 kvadrata što je za 21,5 hiljada kvadrata više nego u 2022. Šaranski ribnjaci prostiru se na 2.042 hektara.
Podaci o proizvodnji konzumne ribe i školjkaša, riblje mlađi i ribljih jaja dobijeni su agregiranjem podataka na osnovu uporedivih godišnjih statističkih istraživanja koja provode entitetske statistike i Distrikt Brčko.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.