open-navfaktor-logo
search
Humanost
Narod Kuvajta pruža ogromnu podršku djeci oboljeloj od raka u BiH
Liječenje djece oboljele od raka veoma je kompleksno, zahtjevno, iscrpljujuće i teško. Život djeteta i porodice se mijenja iz korijena te donosi sa sobom mnogo izazova, novih situacija i problema koje je potrebno riješiti.
20.10.2020. u 15:26
get url
text

Za jednog roditelja oboljelog djeteta najteži je osjećaj bespomoćnosti i nekontrole koju imaju u trenutku kada se bore sa nevidljivim neprijateljem.

U svim problemima koji ih zateknu najlakši su oni za koje imaju konkretna rješenja i sredstva. Nerijetko su to one stvari koje se mogu kupiti novcem. I onda kada nemaju novca, važno je da znaju da uvijek ima neko ko će stati uz njih i obezbijediti im taj novac.

Tako je, ponukano stvarnim problemima koji su rješivi, Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" oformilo Fond za nabavku lijekova, pomagala i medicinske opreme. Svrha Fonda jeste da djeci oboljeloj od raka, koja to nisu u mogućnosti, obezbijedi sve one lijekove, pomagala, opremu koji su potrebni za što uspješniji tok liječenja i kvalitet života. On obuhvata: nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, a preporučeni su od strane ljekara za liječenje, nabavku i ustupanje na korištenje medicinskih pomagala (invalidska kolica, štake, proteze, mobilna boca za kisik, maske, medicinske perike), i nabavku medicinske opreme za potrebe pedijatrijskih hematoonkoloških pacijenata.

Fond za nabavku lijekova, pomagala i medicinske opreme funkcioniše zahvaljujući dobrim ljudima, donatorima koji obezbjeđuju sredstva.

- Posebno ističemo prijateljsku Državu Kuvajt i njen narod koji već treću godinu putem Asocijacije za civilizacijski dijalog Tawasul, vakuf rahmetli Mohamed Abdulwahid Alayoub, Zakat House i Vakufsku direkciju Islamske zajednice u BiH pomažu da naš fond funkcioniše. Zahvaljujući ovim divnim humanim ljudima i organizacijama mnoga djeca oboljela od raka dobila su neophodne lijekove, pomagala koji su im pomogli da sigurnijim korakom dođu do svog cilja. Također, iz ovog Fonda su nabavljene i značajne količine medicinske opreme za hematoonkološka odjeljenja u Tuzli i Sarajevu te za pedijatrijske klinike u Bihaću, Mostaru i Zenici koja je učinila okruženje, u kojem se liječe naša djeca, sigurnijim i opremljenijim za one najveće borbe, borbe za život- istakli su iz Udruženja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.