open-navfaktor-logo
search
Pokretačka snaga
Neznani junaci našeg organizma: Minerali bez kojih ne možemo
U svakom razgovoru o zdravoj ishrani i utjecaju svega što konzumiramo u našem redovnom danu, nezaobilazne teme su proteini, ugljikohidrati, izvori vitamina, šećeri.
20.01.2022. u 16:16
get url
text
Donat
Donat

No, negdje iza glavne pozornice kriju se minerali – koji nose ključne procese u probavnom sistemu i mijenjaju način kako naše tijelo reagira na sve ostale utjecaje. Zarovili smo se u knjige kako bismo istražili koji su to ključni minerali i na koji način oni doprinose toliko potrebnom balansu u našem organizmu. 

Magnezij

Magnezij sudjeluje u sistemima enzima koji utječu na formiranje kostiju, metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata, aktiviranju vitamina. Jednostavno, bez magnezija se metabolički procesi ne bi mogli odvijati, ne bi bilo proizvodnje energije. Ovaj mineral je zbog toga ključni za sve pokretačke elemente našeg organizma do razine ćelija. Magnezij pronalazimo u špinatu, zelenom povrću, žitaricama i orašastim plodovima.

Kalcij

Kako bi tijelo postiglo odgovarajuću razinu apsorpcije, svaki miligram magnezija organizam traži dva miligrama kalcija. To je naš naredni mineral iz liste 'nepoznatih heroja' sistema održavanja našeg tijela. Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu, a 99% ga nalazimo u kostima i zubima. Manjak kalcija uzrokuje smanjenje koštane mase, proizvodi poremećaje u nervima i mišićima, stvara povišen krvni pritisak, a dovodi i do razvoja alergija. 

Sulfati

Sulfati poboljšavaju cirkulaciju krvi u želučanoj sluznici. Također, oni se koriste u stvaranju proteina. Nedostatak sulfata usporava rast kose i noktiju, te povećavaju osjetljivost na infekcije. Pronalazimo ih u plodovima mora, mahunarkama, mesu, mlijeku i jajima.

Hidrogenkarbonati

Posljednji na listi onih bez kojih se ne može jesu hidrogenkarbonati. Oni osiguravaju ravnotežu jednjaka i želuca, smanjuju žgaravicu i donose balans u vaš probavni sistem.

Do preporučenog dnevnog unosa minerala i uz prirodnu mineralnu vodu

Prirodna mineralna voda Donat iz Rogaške Slatine, dokazano je bogata sa sulfatima, kalcijem, mineralima i hidrogenkarbonatima. Kliničkim ispitivanjem je 2015. utvrđeno da podržava rad probavnog sistema te tako donosi ravnotežu u našu dnevnu rutinu prehrane. Zbog jedinstvene kombinacije minerala ova sasvim prirodna mineralna voda iz Rogaške Slatine (koja se koristi više od 400 godina) smanjuje žgaravicu,  donosi ravnotežu jednjaku i želucu te osigurava normalno funkcioniranje živčanog, mišićnog i kardiovaskularnog sistema.

Bitna je disciplina

Da biste zadovoljili dnevne potrebe unosa sva četiri minerala, te podstakli probavu, preporučuje se režim balansiranog konzumiranja mineralne vode: ujutro od 0,2 do 0,3 litra, prije ručka 0,1 litar, te prije večere od 0,1 do 0,2 litra. Disciplinirano konzumiranje prirodne mineralne vode bogate mineralima osigurat će nadoknadu magnezija, ubrzati izlučivanje žuči, te ublažiti žgaravicu i djelovati kao prirodni lijek za zatvor u probavnom sistemu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.