open-navfaktor-logo
search
Održat će niz sastanaka
Turski ministar Kacir na 13. SBF-u: Razvoj i stabilnost na Balkanu moraju ići zajedno s ekonomskim progresom
AUTOR: Anadolija
22.05.2024. u 10:43
get url
text
Mehmet Fatih Kacir
Mehmet Fatih Kacir
FOTO: AA
Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mehmet Fatih Kacir, obraćajući se na 13. Sarajevo Business Forumu, poručio je kako unapređenje saradnje u oblasti industrije i tehnologije, u svim oblastima privrede, svima samo može donijeti mir, stabilnost i prosperitet. Poručio je kako će Turska uvijek podržavati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i cijele regije Balkana.
Sarajevo Business Forum (SBF), trinaesta po redu smotra investitora, poslovnih ljudi i ekonomskih stručnjaka, brojnih predstavnika država i vlada regije i svijeta, zvanično je počeo u srijedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Turski ministar Kacir je na samom početku obraćanja istakao kako Sarajevo Business Forum pruža odličnu priliku za raspravu o tome kako unaprijediti regionalnu ekonomsku saradnju na Balkanu.
- Kao ministar industrije i tehnologije, želim naglasiti da je Turska u potpunosti predana dijeljenju i korištenju naših iskustava za poticanje tehnološkog napretka, digitalnog i industrijskog rasta i prosperiteta širom Balkana. Svjesni smo da razvoj i stabilnost na Balkanu moraju ići zajedno s ekonomskim progresom - naglasio je Kacir.
Osvrnuvši se i na trgovinske odnose Turske i Bosne i Hercegovine, Kacir je podsjetio kako je robna razmjena prošle godine premašila 900 miliona dolara, te kako očekuje da će do kraja ove godine premašiti milijardu dolara.
- Uvijek ćemo podržavati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i cijele regije Balkana - podvukao je Kacir.
Posebno je naglasio značaj unapređenja saradnje u oblasti industrije i tehnologije.
- Na svim međunarodnim platformama ističemo da bi unapređenje saradnje u oblasti industrije i tehnologije, u svim oblastima privrede samo svima donijelo mir, stabilnost i prosperitet. S obzirom na trenutnu geopolitičku i ekonomsku klimu, lično mislim da tajming ne može biti bolji da se radi i glasno govori o tome - poručio je Kacir.
Govoreći o aktivnostima koje provode u Turskoj, Kacir je rekao da njegova zemlja daje poticaje za ulaganja u obnovljive izvore energije, koji danas čine 55 posto ukupnog instaliranog kapaciteta.
- Ne samo da koristimo, već isto tako imamo proizvode zelene energije. Danas je Turska na prvom mjestu u proizvodnji solarnih panela u Evropi. Spremni smo i zainteresirani za saradnju u oblasti zelene energije sa svim zemljama Balkana. Put do zelenog rasta nudi značajne izglede Turskoj i balkanskim zemljama da još tješnje sarađuju u budućnosti - rekao je Kacir.
Dodao je kako sličan prozor mogućnosti postoji i u oblasti digitalizacije i inovacija.
- Tehnološki razvoj je ključ budućnosti, za sve. Svjesni smo da je najlakši i najodrživiji način da to učinimo, ubrzati, produbiti i proširiti suradnju između naših zemalja, a da nikoga ne izostavimo. Bosna i Hercegovina, kao blistavi mozaik Balkana je savršeno mjesto za postizanje ovog cilja. Nadam se da će forum potaknuti sve nas na realizaciju novih projekata za budućnost - zaključio je Kacir.
Ministar Kacir će tokom posjete Bosni i Hercegovini danas u Sarajevu održati niz sastanaka.
Ovogodišnji SBF okuplja ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku saradnju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.