open-navfaktor-logo
search
Konzum i Mercator
Uručene donacije obrazovnim institucijama za djecu s posebnim potrebama u Mostaru
Kompanije Konzum i Mercator zajedno sa svojim partnerima dobavljačima Enna Fruit i Jaffa-komerc uručili su donaciju školskog pribora i opreme u vrijednosti 6.000 KM Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama Mostar i Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" iz Mostara.
09.09.2022. u 14:07
get url
text

 Uručenju donacije su osim predstavnika kompanija i obrazovnih institucija, prisustvovali i predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Vlada HNK je osigurala besplatne udžbenike za sve učenike redovnih osnovnih škola, međutim, škole koje obrazuju djecu s poteškoćama u razvoju nemaju potrebu za korištenjem udžbenika, nego nastavnih pomagala. Stoga nam je drago što su naši partneri prepoznali rad i kvalitet Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" i Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, te im uručili opremu. Siguran sam da će donirana oprema koristiti i učenicima i nastavnicima kako bi na pravi način pokazali svoja znanja, vještine i talente - izjavio je ministar dr. sc. Rašid Hadžović.

Ideja za donaciju inicirana je prilikom posjete zaposlenika Konzuma i Mercatora plantažama Jaffa-komerca u Blagaju gdje su učestvovali u berbi grožđa što je jedna u nizu teambuilding aktivnosti ovih kompanija. Tom prilikom je dogovoreno da se sredstva od prodaje ubranog grožđa usmjere u humanitarne svrhe, što je dalo dodatni značaj ovom susretu.

- Današnja donacija je plod dugogodišnje uspješnje saradnje Jaffa-komerca,  Konzuma, Mercatora i  Enna fruita. Sve ove kompanije su lideri u prodaji voća i povrća u Bosni i Hercegovini.  Razmišljali smo kako od zajedničkog teambuildinga koji je organizovan na našim planatažama napraviti nešto što će biti od koristi široj zajednici. U dogovoru s MONKS HNK odlučeno je da uručimo opremu u vrijednosti 6.000KM  dvjema mostarskim školama za djecu s posebnim potrebama. Želimo da donirana oprema po izboru škola unaprijedi rad s djecom i da bude dugo od koristi - izjavio je Nedim Badžak, direktor Jaffa-komerc d.o.o. 

- Donacija za škole za djecu s posebnim potrebama je jedna u nizu društveno odgovornih aktivnosti koje Konzum i Mercator u kontunuitetu realizuju kako bi pomogli lokalnim zajednicama širom BiH. Vjerujem da će današnja donacija  doprinijeti poboljšanju uslova školovanja ovih mališana čime bi naša misija bila ispunjena – izjavio je Haris Arnautović, rukovodilac Službe marketing Konzuma i Mercatora.

Odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju mnogo se razlikuje od odgoja i obrazovanja djece tipičnog razvoja, jer osim učenja slova i brojeva, nastavne jedinice obuhvataju i učenje raznih životnih vještina i svijeta oko sebe stoga su ovim institucijama neophodna posebna sredstva za rad.

- Bitno je istaći da se u radu s djecom s teškoćama u razvoju koristimo raznim prilagođenim materijalima i didaktičkom opremom. Upravo zbog toga ovakva i slične donacije omogućavaju nabavku upravo one opreme i materijala koji su nam potrebni i prilagođeni za rad s našim učenicima, a koja doprinose njihovom cjeloživotnom učenju. Zahvaljujemo se svima koji su dali doprinos da se ovakve donacije realiziraju - izjavila je Mirna Mezit, direktorica Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales".

- Koristim ovu priliku da se zahvalim Jaffa-komercu, Enna Fruitu, Konzumu i Mercatoru jer su prepoznali rad škole te izdvojili značajna donacijska sredstva kako bi podržali i sudjelovali u opremanju naših školaraca za nove školske avanture, a ujedno bih naglasila da će donirana oprema uistinu pomoći školi u ostvarivanju još  sigurnijih i kvalitetnijih uvjeta rada. Još jednom hvala vam svima što sudjeluju u odrastanju naših mališana - izjavila je mr. sc. Maja Mustapić, direktorica Škole za djecu s posebnim potrebama Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.