open-navfaktor-logo
search
Avantura
Kajak safari na Vrbasu: Škola, rekreacija i romantika
Rekreacija i avantura u kojoj se svašta može vidjeti i naučiti, pa i to kako da postanete kajakaš.
23.09.2020. u 12:27
get url
text

Ne baš profesionalni, ali makar kajakaš za svoju dušu koji, kad god to poželi, može odveslati Vrbasom. Otprilike tako je sve zamislio proslavljeni kajakaš Darko Savić, a onda je zahvaljujući podršci kompanije Prointer ITSS i brenda GoPro realizovao projekat "Kajak safari".

Safari na vodi trebalo bi da kajakaško veslanje približi svim uzrastima i generacijama, a zahvaljujući malo drugačijim, širim i stabilnijim čamcima, u taj poduhvat se mogu upustiti i amateri.

- Ta ideja mi se godinama vrzmala po glavi, ali falilo je i vremena i novca, a onda nam je Prointer izašao u susret i uspjeli smo da nabavimo potrebnu opremu. Ovakav vid aktivnosti podrazumijeva boravak na vodi i u prirodi, promoviše prirodne resurse našeg okruženja, okuplja mlade naraštaje i nova je turistička ponuda Banje Luke - objašnjava Darko o čijem poduhvatu najbolje svjedoče vrhunski snimci GoPro kamera, a od danas i promotivni video za koji su zaslužni prijatelji projekta.

U proteklih mjesec i po dana, otkako je sve počelo, organizovano je nekoliko izleta, a o veslanju i kajaku skoro sve su naučili klinci iz dva banjalučka vrtića i to na vrlo specifičan način. Darko im je, veslajući Vrbasom, ispričao da su Indijanci bili prvi koji su vozili kajak i kanu, a onda se odnekud zaista pojavio "Indijanac" i izazvao pravo oduševljenje.

- Vjerujem da će djeca taj doživljaj upamtiti i možda će se neko od njih u budućnosti i profesionalno baviti kajakom. Naš cilj i jeste bio da prije svega mališanima pokažemo da je to divna vještina, a u planu nam je da u sljedećoj sezoni oko 80 posto svih aktivnosti bude usmjereno na mlađe uzraste. Ovo je, između ostalog, i zamišljeno kao škola sporta na vodi - kaže Darko.

Za sljedeću sezonu ima još planova, a dotad će stići i preostala oprema na koju se zbog pandemije i granica mora pričekati. Važno je da je ono što je nabavljeno poslužilo svrsi, a Darku se posebno dopalo što je poslužilo i ljubavi. Hvali se da je već odveslano nekoliko "tura u dvoje", pa bi safari na Vrbasu mogao da bude i sinonim za romantiku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.