open-navfaktor-logo
search
Podrška mikrobiznisu u RS-u
Malim preduzetnicima svaka marka dobrodošla
Na pitanje kome je pomoć najpotrebnija, u ovom trenutku najteže je odgovoriti, ali nema dileme da će svaka pomoć i podrška privrednicima dobro doći, smatraju ugostitelji.
14.05.2020. u 15:35
get url
text

U njihovom udruženju priznaju da su u protekla dva mjeseca svi pretrpjeli velike gubitke, da se uzdaju u ono što je država obećala, ali se nadaju i svakoj drugoj pomoći koja će im omogućiti da prežive.

- Ja lično ne znam kome bih prije pomogao, malima ili velikima. Mi ćemo vjerovatno za koji dan dostaviti neki prijedlog mjera Vladi Republike Srpske za pomoć privrednim subjektima, jer poslodavci moraju opstati da bi opstali i radnici - kaže Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS-a.

Tatić smatra da će dobar dio ugostitelja vjerovatno konkurisati i na javni poziv koji je prije nekoliko dana upravo za pomoć mirkobiznisima raspisala kompanija Prointer ITSS, jer bi i pet hiljada maraka nekome sada moglo da spase egzistenciju. O tome koliko je preduzetnicima pomoć potrebna svjedoči i činjenica da se za Prointerov projekat u samo tri dana prijavilo dvadesetak privrednika.

- Naša kompanija od prvog dana posluje kao društveno odgovorna i pomaže gdje god može. U krizi svjetskih razmjera, o tome nismo ni imali dilemu. Jedina dilema bila je šta da uradimo, a da naša pomoć bude što svrsishodnija. U tom smislu, kao privrednici, odlučili smo da pokrenemo i akciju pomoći mikrobiznisima u Republici Srpskoj i na taj način im pokažemo da nisu sami i da na nas mogu računati. Ako svi zajedno, i javni i privatni sektor, doprinesemo da se sačuvaju zdravi mali biznisi i radna mjesta onda će se sigurno i o krizi uskoro pričati samo u prošlom vremenu - kaže Gordana Kovačević, menadžer za razvoj poslovanja u Prointeru.

Ova kompanija kao nepovratnu novčanu podršku daje 100.000 KM, a jednom korisniku može biti dodjeljeno do 5.000 KM. Također, predviđena je i stručna pomoć za pet mikro preduzeća za izradu IT rješenja čija vrijednost po subjektu iznosi 2.000 KM. Sve će biti realizovano uz tehničku podršku Područne privredne komore Banja Luka iz koje poručuju da postoji oko deset hiljada privrednih subjekata kvalifikovanih za ovaj poziv.

- Na javni poziv do 25. maja, mogu se prijaviti preduzeća registrovana na teritoriji Republike Srpske prije 30. novembra prošle godine, koja zapošljavaju najmanje dva, a najviše devet radnika. Uslov je i da nemaju dugovanja prema Poreskoj upravi, da su u prethodne tri godine ostvarili godišnji prihod manji od 500.000 KM i da za vrijeme krize nije bilo otpuštanja radnika - kaže Milena Đuđić, projekt menadžer u Privrednoj komori.

Sve prijave će razmatrati petočlana komisija koju će činiti predstavnici Područne privredne komore Banja Luka, Prointera i Ministarstva privrede i preduzetništva, poštujući kriterijume i dodjeljujući bodove na osnovu toga kome je i koliko dugo rad bio zabranjen ili ograničen, kao i na osnovu stope pada prihoda u periodu krize. Jedan od kriterija je i obrazloženje privrednih subjekata u koje namjene će otići dobijena sredstva.

Prve najave govore da će odziv biti i više nego dobar, ističe Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka.

- Treba da izaberemo 20 preduzetnika i čeka nas veliki posao. Pozdravljamo akciju Prointera da podrži male preduzetnike, jer će im to biti značajan podstrek da održe proizvodnju i nastave poslovanje. Izuzetno je važno što se radi upravo o mikrobiznisima, jer mi već odavno zagovaramo jačanje preduzetničkog duha i u tom smslu smo intervenisali da se preduzetništvo uvede i kao predmet u srednje škole - kaže Račić.

Iz Prointera najavljuju da će u narednom periodu, u saradnji sa poslovnom zajednicom i partnerima, pokušati da osiguraju i dodatna sredstva kojima bi u još većoj mjeri pomogli da se mali preduzetnici riješe kratkoročne nelikvidnosti, da sačuvaju radna mjesta i osavremene poslovanje.

Kako je kriza utjecala na privredu, sabirali su i u Privrednoj komori Republike Srpske. Na osnovu ankete koju su proveli, više od polovine privrednika od kojih 71 posto pripada upravo malim i mikro preduzećima, naveli su da su već pretrpjeli štetu od 50 do 100 hiljada maraka, a strahuju i od gubitaka u maju. Većina je navela da ima probleme kod uvoza ili izvoza, a 99 posto anketiranih potvrdilo je ozbiljne posljedice po poslovanje za vrijeme pandemije.                

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.