open-navfaktor-logo
search
Obuka u Banjoj Luci
Nova stručna institucija kontroliše tehničke preglede
U Banjaoj Luci se danas i sutra održava obuka za zaposlene u stanicama za tehnički pregled vozila.
29.05.2020. u 14:25
get url
text

Nova stručna institucija za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj na taj način omogućava polaznicima da obnove licence koje su osnov za nastavak rada. Na predavanjima koja će se u kontinuitetu održavati tokom godine polaznici će se upoznati sa propisima iz oblasti tehničkih pregleda vozila, ispitivanjem vozila i načinom obavljanja tehničkih pregleda.

- Program obuke je izuzetno kvalitetan, sa odličnim predavačima i u dobrom ambijentu. Novi koncept obuke podrazumijeva i otvorenost za naše prijedloge i sugestije za unapređenje sistema, a aktivnosti koje slijede idu ka tome da naš rad bude olakšan, ali i daleko kvalitetniji - kaže Goran Zrnić iz stanice za tehničke preglede Agram.

Uvjeti i kontrola rada stanica za tehnički pregled znatno su poboljšani od 1. maja, zahvaljujući instalaciji novog softvera koji je rezultat rada domaćih stručnjaka iz kompanije Prointer ITSS. Uvođenje novih IT rješenja bio je prvi potez stručne institucije čije poslove od ovog mjeseca obavlja konzorcijum čiji je nosilac Centar za automobilsko inženjerstvo. U Prointeru kažu da su softver izgradili na bazi novih tehnologija sa mogućnošću proširenja i nadogradnje.

- Plan je da se do kraja godine uvežu mjerni uređaji sa tehničkih pregleda sa novim softverom. Tako će digitalizacija tehničkih pregleda omogućiti da kamere direktno očitavaju registarske tablice na vozilima, odnosno da se sinhronizuje sistem video nadzora i uvedu bar kodovi za svako vozilo - ističe Mirjana Jukić, marketing menadžer u Prointeru.

U toj kompaniji naglašavaju da su u planu još neki važni noviteti, poput implementacije smart kartica, identifikacije svakog operatera na siguran način, kao i kreiranje olakšica pri mjerenju u vidu mobilne aplikacije za operatere.

Iz Centra za automobilsko inženjerstvo već sada navode da će jedan dio stanica morati da obnovi svoju opremu pošto je u nekima od njih ona stara i po nekoliko decenija.

- Cilj je da se obaveza adekvatnog tehničkog pregleda vozila konačno i u javnosti shvati kao značajan doprinos sigurnosti saobraćaja na putevima, a ne, kako to još neki doživljavaju, kao usputni proces koji više služi kao "kusur" osiguravajućim društvima prilikom registracije vozila - naglašava direktor Centra za automobilsko inženjerstvo Bojana Pašalić. 

Zadatak Stručne institucije za tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj je da vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu njihovog rada, obučava osoblje, kao i da evidentira podatke o licencama i sertifikatima. U Republici Srpskoj trenutno postoji 239 stanica za tehnički pregled kroz koje svake godine prođe oko 400 hiljada vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.