open-navfaktor-logo
search
Analiza
Nama u BiH je jasno šta Dodik poručuje paradom, ali da li je i EU i SAD-u?
Zamislite da neko u Njemačkoj, kao što se to radi u Banjoj Luci 9. januara, na ovaj način slavi 9. novembar?
10.01.2022. u 08:23
get url
text

Da slavi noć 9. na 10. novembar 1938. koja nosi pakleni nadimak Kristalna noć. Noć u kojoj je potaknut i pokrenut holokaust. Te noći Hitlerovi SA i SS odredi su napali na stotine hiljada Jevreja, porazbijali i zapalili više od 1.500 sinagoga i opljačkali više od 7.000 trgovina u vlasništvu njemačkih Jevreja. U koncentracione logore je deportovana 31.000 Jevreja, dok ih je 91 ubijen. Ako se vratimo u balkanske okvire, zamislite da se u Hrvatskoj organizuje vojna parada, pardon mimohod, svakog 15. aprila na dan osnutka NDH 1941. godine. Kakva bi to uvreda bila za žrtve genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

VEZANI TEKST - Završen defile u Banjoj Luci: Dodik zapjevao, iz mase se čulo "Pravda", za kraj "Marš na Drinu"

No, sadizam kao podloga fašizmu i dikataturi kao njegovoj političkoj i ustavno-pravnoj formi koja se u savremenom svijetu još naziva i autokratijom, ne smatra uvredom slavljenje i veličanje takvih događaja od kojih bi se jedan narod i nacija trebali stidjeti. Naprotiv, od kompletnog vojnog i civilnog rukovodstva tzv. Republike srpskog naroda u BiH kako je glasio prvobitni naziv definisan tog 9. januara 1992.godine, u današnjem RS-u se prave heroji, iako su manje više, svi osuđeni za ratne zločine i genocid pred Međunarodnim trbunalom za bivšu Jugoslaviju.

Bh. entitet RS svoju legalnost stekao je parafiranjem Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za BiH 21. novembra u Parizu i od tada taj dio BiH je ustavna kategorija i neotuđivi dio državnog teritorija i državnog suvereniteta BiH. Do momenta potpisivanja Mirovnog sporazuma, pravo općenito, a posebno međunarodno pravo ne poznaje taj dio BiH kao administrativno organiziranu teritoriju, jer je to je po standardima međunarodnog prava tzv. tera nulius. Zato je to neustavan praznik.

Tu teritoriju izvodeći vojnu agresiju na suverenu državu Republiku BiH, prvo je okupirao, a zatim i njome posredno preko paljanskih političkih odmetnika, upravljao zvanični Beograd uz blagoslov Moskve, što je Milošević i priznao potpisivajući Dejtonski sporazum kao strana u sukobu i to se do dan danas nije promijenilo. Prema presudama najviših međunarodnih sudskih autoriteta civiliziranog svijeta dokazano je da od tog datuma kreće uspostava paradržavnog sistema koji je isprva stidljivo, a zatim sa početkom ratnih djelovanja Vojske Jugoslavije u BiH na proljeće 1992. godine, sve intenzivnije, krenuo u progon na etničkoj i vjerskoj osnovi u kojem se desetine hiljada ljudi proganja i zatvara u koncentracione logore samo zbog svoje etničke pripadnosti, a na hiljade ih se ubija na kućnom pragu i po livadama, šumama i jamama.

Sva sela i mjesta koja su bila pretežno naseljena Hrvatima i Bošnjacima, a nisu izrazila lojalnost novom političkom poretku sa Pala ili su se kolebala, nemilosrdno se uništavaju do temelja, dok se ti neželjeni etnički elementi likvidiraju i protjeruju i pri tom se zatire svaki trag njihovog postojanja na tim prostorima što kulminaciju doživljava genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Danas se od mlade generacije te činjenice kriju ili se prikazuju kao lažne, a RS im se predstavlja kao izraz slobode uz vojnu paradu i svečanosti, što je rijetko viđena hipokrizija u srcu Evrope. Takva demonstracija sile uz poznatu patetiku i kič, u Bosni ne mogu nikoga uplašiti niti zadiviti. Naprotiv, kao što naš narod kaže prznica je prznica, al je mangup jako teško biti. A ko je mangup, a ko prznica pokazalo se od 1992. do 1995. i ta podijela vrijedi i danas. Zato se na paradi prznica, kako bi sebe ohrabrili, prikazuju rezultati otvorenog i prekomjernog naoružavanja MUP-a RS koji je zdušno učestvovao u svim pomenutim ratnim zločinima.

VEZANI TEKST - OSBiH u raljama politike: Srpski generali i Okolić na obilježavanju "dana RS-a"

Ono što se moglo vidjeti je defile oko 1.000 policajaca, od tog broja najmanje pola iz specijalnih sastava (SAJ i Žandarmerija), 10 domaćih borbenih oklopnih vozila Despot sa daljinski upravljivim borbenim stanicama sa teškim mitraljezom 12.7 mm, laserski daljinomjerom, termovizijom i žiroskopskom stabilizacijom, koje u svom naoružanju nemaju OSBiH, novi helikopteri, odnosno kompletirana narudžba iz Rusije od tri višenamjenska lahka helikoptera ANSAT i drugi kapaciteti. Snajperski timovi sa posebnim Quad vozilima i specijalnim tzv. čili odjelima koja prikrivaju toplinski odraz tijela. Par kamiona sa radio linkovima i koji su mobilni komunikacioni centri itd. Kao i lično vojno formacijsko naoružanje poput jurišnih automatskih pušaka SCAR 5.56X45 mm NATO, snajperskih puška SIG SAUER 7.62X51 mm NATO i 338 lapua magnum, M05 C1 7,62×39 mm modernizovana varijanta zastavnog kalašnjikova i automat Scorpion EVO u kalibru 9 mm itd.

Nama u BiH je jasno da se na ovaj način šalje poruka da je Dodik spreman za upotrebu sile, ali ne znamo da li je to i međunarodnoj zajednici, odnosno EU i SAD-u, jasno ili se poslovično na najavu krize u BiH uvijek pravi gluhonijema.

Međutim, u odbrani civiliziranog i demokratskog svijeta od tame jednoumlja i rasne i nacionalne isključvosti ipak nismo sami. Treba istaći da su američke sankcije za Dodika i druge došle samo par dana prije parade prznica i šovinizma u Banjoj Luci, a da je dan prije parade u Jadransko more uplovio američki nosač aviona na nuklearni pogon Hary S. Truman, dok se istovremeno javno objavljuje namjera Američke komande za specijalne operacije Evropa da će se vrlo brzo uspostaviti njihova baza u Albaniji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.