open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Advokatice porodice Gadžun: Vidjet ćemo da li je ministru Vraniću išta jasnije šta je bio u obavezi uraditi, a nije
Sedamnaesti je mjesec kako porodica djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", čeka na pravdu.
24.03.2023. u 08:03
get url
text

Odgovor na pitanja - od čega je umrlo njihovo dijete i ko je kriv za to ni nakon više od godinu dana nisu dobili.

Zašto se sve toliko razvuklo

Budući da se radi o vrlo kompleksnom predmetu, trenutno po krivičnim prijavama postupaju Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog Kantona i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju Tužilaštvo KS, vjerujemo da će vrlo brzo doći do donošenja tužilačke odluke, kažu pravne zastupnice porodice Gadžun iz zajedničke advokatske kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović.

VEZANI TEKST - Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?

- Tužilaštvo BiH, koliko nam je poznato, isto tako poduzima određene pravne radnje, kada je u pitanju Kantonalna bolnica Zenica, a Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vjerujemo da jednako radi po krivičnoj prijavi kao i ostala dva spomenuta tužilaštva - dodaju zastupnice porodice.

No ono što porodice Gadžun zanima, ali i cijelu ovdašnju javnost je - zašto se sve toliko razvuklo?

Budući da nijedna od Komora, a ni Ministarstvo zdravstva KS nisu postupali po zahtjevima advokata za preispitivanje eventualne stručne odgovornosti ljekara, nego su odbijali, odnosno prebacivali odgovornost na druge organe, organe gonjenja, tužilaštva, pravne zastupnice ističu "kako su bili prinuđeni podnijeti pet žalbi zbog povrede osnovnih ljudskih prava Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH".

- Po navedenim žalbama, kao što Vam je poznato, Institucija ombudsmena je izdala preporuke. Ukoliko Komore, odnosno Ministarstvo zdravstva KS ne postupi po preporukama ombudsmena u roku koji je određen u svakoj od preporuka, mi ćemo poduzimati dalje pravne radnje u pravcu kako utvrđivanja odgovornosti osoba, tako i institucija koje su odgovorne za provođenje zakona u ovoj oblasti. Nadalje, u samim preporukama ombudsmena jasno su naznačene odgovorne osobe - institucije koje su imale zakonsku obavezu postupiti po našim zahtjevima, a što nisu učinile. Ukoliko nastave ignorisati preporuke ombudsmena, ostaju nam na raspolaganju i drugi pravni mehanizmi koji će rezultirati i radikalnijim mjerama za odgovorne osobe i institucije – navode advokatice.

Otac djevojčice Muris Gadžun ljut je na nadležne institucije, prije svega Tužilaštvo KS, od kojeg porodica očekuje konkretne odgovore, ali i Harisa Vranića, ministra zdravstva KS, koji, kako nam je Gadžun kazao početkom januara, nije ništa uradio na otkrivanju krivca za smrt Džene.

VEZANI TEKST - Ombudsmani pojasnili Vraniću šta su njegove obaveze i nadležnosti u slučaju Džene Gadžun

Na to šta mu je posao, Vranića je prije 15-ak dana podsjetila i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH pojasnivši ministru "kako je preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić, koji su bili involvirani u operaciju koja je prouzrokovala smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun, upravo njegova obaveza i nadležnost".

Pravne zastupnice porodice Gadžun dodaju, kako ostaje da se vidi da li je Vraniću, nakon preporuke Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH sada imalo jasnije šta je bio u obavezi učiniti, a nije.

- Iako je ministar Vranić, a nakon našeg prvog zahtjeva za preispitivanje stručne odgovornosti ljekara, u više navrata u svojim medijskim nastupima iskazivao čuđenje zbog čega porodica zahtijeva od njega da poduzme pravne radnje koje su u njegovoj nadležnosti, pokušavajući čak i njihove zahtjeve opravdati nekim političkim aspektima, nismo osjećali potrebu da ga, pored njegovih savjetnika, upoznajemo sa nadležnostima i obavezama Ministarstva zdravstva KS koje su više nego jasno propisane u zakonima. Umjesto toga, svoju pravnu snagu usmjerili smo na sačinjavanje kvalitetne žalbe Instituciji ombudsmena, a koji su na kraju u svojoj preporuci potvrdili osnovanost našeg zahtjeva prema Ministarstvu zdravstva. I dalje je na Ministarstvu zdravstva KS da provede preporuku Institucije ombudsmena te da razmotri zahtjev za preispitivanje stručne odgovornosti ljekara – ističu advokatice.

Na pitanje, da li je porodica Gadžun, nakon pojašnjenja Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH ponovo tražila preispitivanje stručne odgovornosti Rožajca i Halimić, iz advokatske kancelarije odgovaraju "kako je iz sadržaja Preporuka jasno da se isti odnose na Komore, odnosno Ministarstvo zdravstva da postupe po podnesenim zahtjevima, pa stoga nema razloga za podnošenjem novog zahtjeva sa istim sadržajem".

Radikalnije pravne radnje

- Sačekat ćemo istek roka od 30 dana, koliko je preporukama određeno, nakon čega ćemo poduzeti radikalnije pravne radnje, o čemu će javnost svakako biti upoznata – naglašavaju iz jadeničke advokatske kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović.

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun zadobila je teške komplikacije nakon rutinske operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" u Sarajevu, nakon čega je, poslije šest dana kome, preminula 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

Zbog rasvjetljavanja ovog slučaja u Kantonu Sarajevo pokrenut je inspekcijski nadzor, a nekim privatnim ordinacijama zabranjen je i rad.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije "Halimić", doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.

Pravo na istinu i pravdu za odgovorne za smrt njihovog djeteta roditelji su tražili i na protestima. Posljednji je održan 14. decembra prošle godine ispred Kantonalne bolnice u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.