open-navfaktor-logo
search
Malverzacije
Afera hibridni tereni: Dolazili na stadion Veleža i lažno se predstavljali kao nezavisni kontrolori?
Pompezno najavljenja izgradnja savremenih hibridnih travnjaka na stadionima u Premijer lige Bosne i Hercegovine polako prerasta u prvorazrednu aferu.
21.10.2022. u 13:15
get url
text

Od početka radova, a to je 1. juni ove godine kada su mašine ušle na stadion Borca u Banjoj Luci, ništa ne štima i ne ide planiranom dinamikom, iako su u Fudbalskom savezu BiH tvrdili da sve ide po planu i onako kako je zacrtano.

Stadion Borca, doduše, uskoro bi mogao biti spreman za odigravanje utakmice, a Banjalučani su najavili kako će narednog vikenda u gradu na Vrbasu ugostiti Slobodu.

Znatno komplikovanija situacija je na stadionu Rođeni u Mostaru, gdje je došlo do tehničkih grešaka i brojnih propusta kod ugradnje travnjaka pa su rokovi nekoliko puta probijeni, a Velež je i dalje spriječen da trenira i odigraca utakmice na vlastitom stadionu.

VEZANI TEKST - Ekspert Hodžić ugasio nadu navijačima Veleža: Zbog jedne utakmice ne smije se ugroziti kvalitet travnjaka
 

Predstavnici kompanije Hellasod, jedne iz konzorcija koji je FSBiH na međunarodnom tenderu odabran za izvođača radova, tvrde da su u Mostaru odradili dobar posao. Iz Veleža tvrde da je neravan, da je razlika u visini terena 11 centimetara poslije dva mjerenje, da ne ispunjava standarde UEFA-e i da u konačnici ne ispunjava uvjete za igranje utakmica.

Predstavnici grčke firme tražili su nezavisnu kontrolu međunarodne kompanije koja bi trebala podnijeti izvještaj krovnoj kući bh. fudbala. Posao kontrole trebala je uraditi firma Pro Pitch iz Škotske, koja dugi niz godina sarađuje s UEFA-om, ali tu su nastali problemi.

N1 piše da su nepoznate osobe bile na stadionu Veleža i da su se predstavili kao uposlenici škotske kompanije. Oni su procijenili da je posao odrađen na zadovoljavajućem nivou. Međutim, to se ne slaže s geodetskim nalazom, koji je privatno uradio Velež.

Ljudima na stadionu bilo je sumnjivo, piše N1, što su kontrolori umjesto na engleskom, govorili na grčkom jeziku, a iz Veleža su odlučili kontaktirati kompaniju Pro Pitch.

- Odgovor škotske firme zapanjio je Mostarce. Naime, Pro Pitch im je odgovorio da niko od njihovih uposlenika nije na terenu u Bosni i Hercegovini! Grci su zatim promijenili priču rekavši da rade za kompaniju koja ima licencu Pro Pitcha, što je u sukobu sa prvobitnom izjavom, ali je već bilo kasno - piše N1.

Niko, uključujući FSBiH ne prihvata Izvještaj stručnjaka iz Grčke koji su se i lažno predstavii.

- Ta kompanija ima neke veze sa Pro Pitchom. To jeste jedna grčka laboratorija koja je partner Pro Pitcha, ali to nisu njihovi uposlenici, niti je to kompanija koja je dogovorena da dođe raditi procjenu - rekao je izvor N1 u telefonskom razgovoru.

Teško da će Velež do kraja jesenjeg dijela prvenstva igrati pred svojima navijačima. Mostarci mogu žaliti jer nakon gostovanja na Grbavici u preostala četiri meča do premijerligaške pauze su domaćini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.