Sindikat UIOBIH

Bh. carinici prekidaju štrajk upozorenja

Štrajkački odbor Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno odlučio prekinuti štrajk upozorenja zaposlenih, zbog kojeg su bilježene velike gužve na granicama. Štrajk prekidaju od sutra.

Na ovo su se odlučili nakon sastanka sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je predstavnike sindikata upoznao da su poduzete sve radnje na donošenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, koji treba donijeti i nešto veće plaće.

VEZANI TEKST - Velike gužve na bh. granicama zbog štrajka carinika; Sindikat: Odnos prema UIOBiH je van dostojanstva

- Prvi nacrt budžeta će biti dostavljen u idućoj sedmici, a predviđa se da će isti biti usvojen od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u drugoj polovini maja i proslijeđen u daljnju proceduru. Dakle, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će, po pitanju budžeta za 2022.godinu u potpunosti završiti svoj posao u maju. Predviđa se da će isti biti konačno usvojen u junu mjesecu, a primjena osnovice za obračun plaća u iznosu od 535 KM je uvrštena u nacrt budžeta, te će nakon usvajanja biti moguće bar približiti plaće uposlenih u institucijama BiH koji imaju najmanja primanja u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH - saopćili su iz Sindikata UIO.

Naveli su da je imenovan pregovarački tim o kolektivnom ugovoru o radu.

Istakl isu i da su druga dva zahtjeva Sindikata UIO u fazi rješavanja. Tako je direktor UIO imenovao radnu grupu za izradu prijedloga zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO i prijedloga izmjene odluke koja se tiče troškova smještaja, naknade za odvojeni život i naknade za privremeno raspoređivanje.

Štrajk upozorenja zaposlenih u UIO je počeo 4. aprila i provođen je od 12 do 14 sati svaki dan. 

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga