open-navfaktor-logo
search
Plinska trakavica
BH-Gas: Uplatili smo fakturu; Energoinvest: Nisu u cijelosti
Privredno društvo BH-Gas obavijestilo je Vladu Federacije BiH da je postupilo po današnjem vladinom nalogu i uplatilo fakturu Energoinvestu za isporučeni prirodni gas i PDV, saopćeno je iz Vlade FBiH.
06.05.2021. u 15:23
get url
text

Ova obavijest BH-Gasa je uslijedila nakon što im je Vlada FBiH jednoglasnim zaključkom naložila da danas izvrši uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni gas i PDV, a da Energionvest izvrši uplatu Gazpromu i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

VEZANI TEKST - Džindić: Energoinvest i BH-Gas danas moraju izvršiti svoje obaveze za gas, u suprotnom...

- Nakon izvršenog uvida u uplatu, Energoinvest je obavijestio resorno ministarstvo da je BH-Gas samo djelimično izvršio obavezu, odnosno da nije uplatio kompletan iznos iz fakture - navedeno je u saopćenju iz Vlade.

Dodaje se da je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić poručio građanima da neće doći do prekida snabdijevanjem prirodnog gasa, te da će neizmirene obaveze biti na vrijeme plaćene.

Podsjetimo, iz Energoinvesta kao uvoznika prirodnog gasa u Federaciju BiH, saopćili su jučer da će od petka, 7. maja, u šest sati doći do obustave isporuke gasa u Federaciji BiH jer, kako tvrde, BH-Gas nije platio fakturu za mart. Iz BH-Gasa su pak odgovorili da im Energoinvest ne želi da dostavi fakturu Gazprom Exporta, optužujući ih i za "pravno nasilje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.