Izvještaj

BHMAC začudio revizore: Dali 9.500 KM za popravku auta jer im je serviser rekao da je isplativo

FOTO: Nezavisne/Arhiv

Centar za uklanjanje mina (BHMAC) platio je nešto više od 9.500 KM za jednu popravku službenog vozila "nissan navara" jer im je iz servisa izabranog za održavanje vozila BHMAC-a rečeno da je popravka isplativa.

Na ovaj, kako su ga nazvali, neubičajen postupak su ukazali iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, nakon kontrole rada BHMAC-a u 2020. godini.

- Za popravku vozila "nissan navara" proizvedenog 2010. godine i pređene kilometraže 268.755 kilometara po jednoj fakturi izdvojeno 9.511 KM. Prije nego se BHMAC odlučio za popravku, zatražio je mišljenje o isplativosti popravke od izabranog dobavljača za usluge održavanja vozila BHMAC-a. Servisni savjetnik izabranog dobavljača smatrao je da je popravka isplativa jer procentualno učešće popravke iznosi 53 posto u odnosu na procijenjenu tržišnu vrijednost vozila.

Smatramo da je prije donošenja odluke o isplativosti popravke službenog vozila u situacijama značajne vrijednosti popravke neophodno osigurati stručno nezavisno mišljenje umjesto mišljenja izabranog dobavljača pružanja usluga održavanja službenih vozila u BHMAC-u što predstavlja neuobičajen postupak – piše u revizorskom izvještaju objavljenom prije nekoliko dana.

VEZANI TEKST - Mogućnost zloupotreba: Ko u Parlamentu i drugim bh. institucijama vodi šiht-liste

Uočen je još jedan nedostatak u upotrebi službenih vozila. BHMAC je prošle godine jedno od svoja tri službena vozila dao na korištenje Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za to vozilo su plaćali registraciju, servisiranje i sve drugo osim goriva, koje je sipao Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH.

Revizori su ukazali da ovakva praksa pozajmljivanja vozila nije uobičajena niti propisana.

BHMAC je u prošloj godini ukupno za službena vozila, odnosno gorivo, održavanje, regsitraciju, osiguranje i gume, potrošio skoro 250.000 KM.

Osim na korištenje službenih vozila, revizori su skrenuli pažnju i na isplatu stimulacija, na koje je potrošeno ukupno oko 16.300 KM.

Tako je šefu Regionalnog ureda Tuzla za sedam mjeseci isplaćena stimulacija od 3.246 KM zbog toga što je obavljao i poslove drugog radnog mjesta koje je upražnjeno od augusta 2016. godine.

Problem je u tome što je zakon jasno regulisao da se ova naknada može isplatiti samo ako je raspisan konkurs i može se plaćati najduže tri mjeseca. Također je rečeno da se može isplaćivati i duže od tri mjeseca ako je taj službenik, čiji se poslovi obavljaju, na bolovanju ili porodiljskom odsustvu.

Revizori su ukazali i da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije obavljalo internu reviziju u BHMAC-u ni prošle ni 2019. godine. Centar za uklanjanje mina je u 2020. godini ukupno potrošio oko 5,5 miliona KM, od čega oko 3,8 miliona KM na bruto plaće.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga