Poruka kolegi

Biščević-Tokić: Konaković bi trebao početi rješavati katastrofalnu situaciju u KS, a ne "analizirati" izmjene Ustava

FOTO: Damir Hodžić

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić na svom Facebook profilu osvrnula se na najnovije "analize" skupštinskog kolege, zastupnika Elmedina Konakovića na društvenim mrežama.

Ona je poručila Konakoviću da umjesto "analiziranja" izmjena Ustava i Izbornog zakona konačno počne rješavati katastrofalnu sigurnosnu situaciju koju ne uspijevaju kontrolisati njegovi ministar MUP-a i policijski komesar, ili da rješava krah zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Status Biščević-Tokić prenosimo u cijelosti:

- Moj kolega, kantonalni zastupnik Elmedin Konaković, je ponovo osjetio potrebu da na društvenim mrežama "analizira" pitanje izmjena Ustava i Izbornog zakona, ali ne suštinu tog pitanja, jer on to ne razumije, već ulogu SDA u cijelom procesu.

Ima kolega Konaković dilemu oko čega probosanske stranke treba da se okupe. Ako sumnja u potrebu okupljanja svih probosanskih stranaka oko ključnih pitanja za državu Bosnu i Hercegovinu, stavljajući pri tome sitne stranačke interese po strani, onda on zapravo dovodi u pitanje pripadnost svoje stranke tom bloku. Mogu se probosanske stranke okupiti čak i oko prijedloga Stranke za BiH iz 2010. godine o četvrtom članu Predsjedništva, kojeg Konaković danas, u nedostatku vlastitih ideja i izostanku razumijevanja ovog pitanja, pokušava predstaviti kao svoj.

Dogovorio se kolega Konaković 10. novembra prošle godine sa nekoliko parlamentarnih stranaka da se izmjene načina izbora i ovlaštenja Predsjedništva BiH i domova naroda trebaju usvojiti "kao jedinstven set" na istoj sjednici. Stavio je i svoj potpis na taj stav.

Samo pet dana kasnije, Konaković je poručio da se prvo treba postići dogovor oko Predsjedništva BiH, a da su domovi naroda "sekundarno pitanje" koje bi se tek poslije analiziralo. I nakon toga, moj kolega iz skupštinskih klupa drugima drži predavanja o principijelnosti, kritikuje druge zbog odnosa sa HDZ-om i SNSD-om, dok člana Predsjedništva njegove stranke SNSD-ov načelnik postavlja za svog savjetnika, dok on Dodikove poteze naziva "državničkim" ili dok javno poručuje kako se treba izaći ususret HDZ-ovim zahtjevima o izboru članova Predsjedništva.

Poručuje kolega Konaković da se pregovori o Ustavu i Izbornom zakonu trebaju vratiti u institucije, pa on kao kantonalni zastupnik, u potrebi da postane relevantan, potrči da pregovara van institucija. Zatim zamjera što o izmjenama pregovara predsjednik Izetbegović, koji je u rukovodstvu Doma naroda PSBiH, a ne Džaferović, koji je član Predsjedništva BiH, iako se te izmjene usvajaju u PSBiH, a ne u Predsjedništvu BiH. Na Wikipediji o nadležnostima nema mnogo sadržaja.

Kolega Konaković bi se zaista trebao vratiti u institucije, ali u one u kojima, kako to voli kazati, on "lideriše procesima", te da konačno počne rješavati katastrofalnu sigurnosnu situaciju koju ne uspijevaju kontrolisati njegov ministar MUP-a i njegov policijski komesar, ili da rješava krah zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Međutim, Konakoviću su njegove ambicije i stranka očigledno mnogo važniji od naroda koji ga plaća.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga