Stigla potvrda

Budimpešta u junu domaćin Svjetskog prvenstva u plivanju

Budimpešta će ove godine od 18. juna do 3. jula biti domaćin Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima, objavila je danas Međunarodna plivačka federacija (FINA).

Ova objava je uslijedila za manje od sedam dana nakon što je zbog zdravstvenih razloga odgođeno Svjetsko prvenstvo koje se trebalo održati u Japanu u Fukuoki na ljeto 2023. 

Prvobitno je to prvenstvo bila planirano za ljeto 2021., ali je prvi put odgođeno nakon što su Olimpijske igre u Tokiju premještene sa 2020. na 2021. godinu, te je došlo do poklapanja termina.

VEZANI TEKST - Odgođeno Svjetsko prvenstvo u plivanju

- Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam objavili su danas sporazum s glavnim mađarskim gradom o organizaciji Svjetskog prvenstva u plivanju od 18. juna do 3. juna 2022. - stoji u saopćenju FINA-e.

Svjetska prvenstva u plivanju obuhvataju takmičenja u bazenima, u slobodnim vodama, ronjenje i umjetničko plivanje. Organizuju se svake dvije godine, u neparnim godinama. Međutim, pandemija je poremetila taj ritam.

U kalendaru vodenih sportova za 2022. godinu nalaze se još dva velika takmičenjima- Europsko prvenstvo u velikim bazenima u Rimu u augustu i Svjetsko prvenstvo u malim bazenima (25 m) u Kazanu u decembru.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga