open-navfaktor-logo
search
Čelnik LSV-a
Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska
Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina "ne može dobro živjeti dok iz Srbije i Hrvatske postoje pretenzije na Bosnu".
17.11.2021. u 12:53
get url
text

- Ne mislim da aktuelna vlast Srbije kao najvažniji prioritet vidi raspad BiH, ali je činjenica da je ovog trenutka tenzija koju diže Milorad Dodik toliko visoka da je to nedopustivo, to mora da se završi. To ne može ovako.

Ne može neko tvrditi da neće poštovati Dejtonski sporazum i državu u kojoj je jedan od tri njena najviša predstavnika, kako je to onda zamislio. Ne može mi neko reći da je u Srbiji neka druga država važnija u odnosu na nju. Tako je i za BiH, ne može ti biti važnija Srbija ako si u BiH. S druge strane, sjeveroistočna Bosna i Hercegovina koja se naziva Republikom Srpskom, niti je Republika, niti je Srpska, to su priče za malu djecu.

Za republiku se zna kakav je oblik državnog uređenja i zna se šta ona može ili ne može. Drugo, da kažemo da je Srpska, pa ne znam baš da li je srpski to sve što je urađeno u njoj i oko nje i cijeli taj koncept funkcionisanja. To je nedopustivo - rekao je Čanak za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.