navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci upozoravaju

Čitajte deklaracije: Ova četiri sredstva za čišćenje u kući mogu biti opasna za zdravlje

Mnogi popularni proizvodi za čišćenje sadrže toksine i štetne sastojke koji mogu izazvati napade astme, izazvati alergijske reakcije, utjecati na reproduktivno zdravlje, pa čak i povećati rizik od raka.

Objavljeno: 21.03.2023. u 08:32
get url
text

Ovo su četiri uobičajena proizvoda za čišćenje kuhinje koji mogu uzrokovati više štete nego koristi, piše bestlifeonline.com:

Sredstvo za čišćenje rerne

Studija iz 2017. godine, objavljena u časopisu Clinical Toxicology, otkrila je da je slučajno gutanje sredstava za čišćenje rerne obično rezultiralo povraćanjem, bolovima u trbuhu i iritacijom grla, dok je direktan dodir s kožom uzrokovao opekotine. Osim toga, udisanje sredstava za čišćenje rerne dovelo je do respiratornih problema, uključujući bol i stezanje u prsima te kašalj.

- Sredstva za čišćenje rerne sadrže niz hemikalija, uključujući lužinu i amonijak, koje mogu naškoditi vašem zdravlju – kaže dr. med. Peter Michael, zdravstveni savjetnik, i dodaje:

- Ove hemikalije mogu izazvati iritaciju kože i očiju te nadražiti disajni sistem ako se udahnu. U teškim slučajevima sredstva za čišćenje rerne mogu izazvati hemijske opekotine na koži i očima, što dovodi do ozbiljnih respiratornih problema.

Lysol proizvodi

Lysol proizvodi za dezinfekciju "hvale" se da mogu ubiti 99,9 posto virusa i bakterija, ali to ne znači da su njihovi sastojci sigurni za ljude. Dioksin, glavni sastojak koji se nalazi u proizvodima za čišćenje Lysol, vrlo je otrovna hemikalija koja je nusprodukt određenih industrijskih procesa, poput spaljivanja otpada, izbjeljivanja papira i proizvodnje pesticida i herbicida, tvrdi američki Nacionalni institut za okolišne zdravstvene nauke.

Osim toga, dioksini mogu uzrokovati probleme u razvoju kod djece, probleme s neplodnošću kod odraslih, pobačaje, oštećenje imunološkog zdravlja i hormonske poremećaje.

- Udisanje Lysola može uzrokovati depresiju centralnog živčanog sistema, dok izlaganje kože može uzrokovati alergijsku reakciju, poput crvenila ili blage upale - kaže Michael.

Prema njegovim riječima, "gutanje Lysola također može biti opasno jer sadrži 79 posto denaturiranog etanola, koji može iritirati oči i sluznicu".

Oprezno sa izbjeljivačima

Izbjeljivač je široko korišteno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu koje je dobro za sterilizaciju i uklanjanje mrlja, prema Institutu za čišćenje.

Međutim, izbjeljivač sadrži hemijski spoj nazvan natrijev hipoklorit za koji je utvrđeno da uzrokuje iritaciju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, poteškoće s disanjem, glavobolje i kašalj kada se udiše, prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu Environmental Analysis Health and Toxicology.

- Izbjeljivač je uobičajeni proizvod za čišćenje u domaćinstvu koji može uzrokovati respiratorne probleme, naročito kada se koristi u slabo prozračenim prostorima. Pare iz izbjeljivača mogu nadražiti oči, nos i grlo, što dovodi do piskanja, kašlja i nedostatka zraka. Izbjeljivač također može izazvati hemijske opekotine na koži i očima ako se ne koristi pravilno – kaže Michael.

Osvježivači zraka

Kada sve dobro očistite, najviše volite i da sve miriše? Ali prije nego što posegnete za osvježivačima zraka, prvo dobro pročitajte etiketu.

- Mnogi osvježivači zraka sadrže hlapljive organske spojeve (HOS) koji mogu nadražiti oči, nos i grlo te uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu i mučninu. Dugotrajna izloženost HOS-evima također može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, poput astme, alergija i bolesti disajnog sistema – navodi Michael.

Hlapljivi organski spojevi nisu isključivi za osvježivače zraka i proizvode za čišćenje. Obično se nalaze u mnogim potrošačkim proizvodima, uključujući namještaj, boje.

Meta-analiza iz 2021. godine pokazala je da je izloženost tim spojevima u zatvorenom prostoru povezana s astmom i povezanim simptomima, uključujući hripanje i iritaciju grla, kao i s povećanim rizikom od plućnih bolesti i raka.

Stručnjaci nakon svega ističu kako je važno, prlikom kupovine proizvoda za čišćenje, pomno pročitati etiketu i slijediti upute kako biste smanjili rizik za zdravlje.

Također, ne bi bilo loše razmisliti o prirodnim sredstvima za čišćenje koji mogu biti sigurnija i zdravija alternativa.