open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Čović: Ne priželjkujem intervenciju visokog predstavnika, dovoljno je bilo
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako ne priželjkuje intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnom nivou.
16.01.2023. u 14:10
get url
text

- Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou Federacije na osnovu izbornih rezultata - izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Prema njegovim riječima, na sutrašnjoj sjednici Dom naroda Federacije BiH bit će pokrenut proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji.

- Ja sam uvjeren da ćemo sa sutrašnjoj sjednici konstituirati Dom naroda Federacije BiH, da ćemo za predsjednika Doma naroda ponovno imati Tomislava Martinovića, a vidjet ćemo kako će kolege Srbi i Bošnjaci popuniti Dom naroda. Očekujem imenovanje kolegija i nekih komisija, te otvaranje procedure izbora predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika, odnosno izbora delegata za Dom naroda BiH - kazao je Čović.

Pored uspostave vlasti na višim nivoima vlasti, Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatralo je danas proces provedbe izbornih rezultata na kantonalnom nivou.

Čović je najavio da će HDZ BiH učestvovati u formiranju vlasti u šest kantona, te da će od tih šest imenovanje nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Što se tiče imena ministara i predsjednika kantonalnih vlada, Čović je najavio da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene kantonalnom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.