open-navfaktor-logo
search
Posebne mjere
Crna Gora: Koronavirus utjecao i na tradiciju žrtvovanja kurbana
Zbog epidemije koronavirusa, tradicionalno žrtvovanje kurbana za bajramske praznike u Crnoj Gori će biti organizovano pod posebnim epidemiološkim mjerama.
26.07.2020. u 10:37
get url
text

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti proglasilo je u Crnoj Gori stanje epidemije, zbog čega su značajno pooštrene mjere prevencije širenja koronavirusa.

Zbog epidemioloških mjera nije bilo prodaje na stočnoj pijaci u Podgorici, iako su gužve na pijaci tradicionalne uoči Kurban-bajrama. Za razliku od prethodnih godina, na pazarni dan, u četvrtak, nije bilo nikoga na podgoričkoj stočnoj pijaci.

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pozvao je vjernike da se strogo pridržavaju epidemioloških mjera i time čuvaju svoje i zdravlje sugrađana. Iz Mešihata su poručili da žrtvovanje kurbana predstavlja porodični, a ne kolektivni obred, zbog čega nema povećanog epidemiološkog rizika. Oni su apelovali na vjernike da poštuju propisane mjere prilikom kupovine kurbana i distribucije njihovog mesa.

Strogo poštovati propisane mjere

- U cijelom ovom procesu prinošenja kurbanske žrtve, tretiranja kurbanskoga mesa i same distribucije trebamo itekako strogo da vodimo računa o poštovanju svih propisanih mjera. Također i kontakte da smanjimo na minimum, jer iako je Bajram najsvetiji i najveći praznik kod muslimana, zakon se mora poštovati. Na to nas i Bog dragi obavezuje. Da čuvamo sebe od drugih i da čuvamo druge od sebe - kazao je Džemal Dacić, imam i profesor Medrese "Mehmed Fatih".

Zbog pojačanih epidemioloških kontrola, većina muslimanskih vjernika u Crnoj Gori će uoči ovogodišnjeg Bajrama kurbane kupovati direktno od stočara. Jedan od njih, Alija Bećiraj iz sela Dinoša kod Podgorice, kaže da je sve više porudžbina rođaka i komšija koji žele da ispune tradicionalnu vjersku obavezu. Bećiraj ističe da će, osim onih koje je odvojio iz svog stada, ove godine nabaviti još 20 kurbana od stočara sa sjevera Crne Gore.

On smatra da će ove godine biti kompleksnija organizacija kupovine i dijeljenja kurbana, ali da će epidemija uticati i na proslavu Bajrama, koja podrazumijeva okupljanja oko kurbana.

- Isto je teža ova situacija za nabavljanje, za klanje i za dijeljenje. To je situacija takva da su maske obavezne, tako da je dosta teško. Ali nastojat ćemo da ove mjere poštujemo koliko smo u mogućnosti i da se to završi u najboljem redu kako bi i trebalo - kazao je Bećiraj.

Prema tradiciji muslimana u Crnoj Gori, kurban se žrtvuje prvog dana Bajrama kada je običaj i da se u svakom domu pripremi praznični ručak od kurbanskog mesa. Meso kurbana se prvoga dana dijeli komšijama i prijateljima svih konfesija, ali i za ishranu učenika Medrese “Mehmed Fatih” u Tuzima.

Kurban kad postoje materijalni uslovi

Kao i prethodnih godina, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori će i uoči ovogodišnjeg Kurban-bajrama organizovati akciju klanja kurbana za potrebe ishrane učenika Medrese. Oni su pozvali građane da uplatom novca za kurbane ispune svoju vjersku obavezu i time smanje epidemiološke rizike prilikom klanja i diobe mesa.

Dacić ističe da na taj način vjernici pomažu medresu kao ključnu vjersko-obrazovnu instituciju u Crnoj Gori.

- Većina tih potreba vezano za ishranu učenika i učenica Medrese Mehmed Faith se zadovoljava kurbanskim mesom. Na taj način 1.100 obroka je prošle godine svakodnevno servirano u menzama medrese - kazao je Dacić.

{$galerijaFotografija}

Iz Mešihata Islamske zajednice su kazali da vjernici, čijem je porodičnom budžetu naškodila pandemija, ne čine grijeh ako ove godine ne prinesu kurbansku žrtvu. Oni su pojasnili da ne postoji propis koji obavezuje vjernike da ne smiju prekidati obavezu žrtvovanja kurbana i istakli da se kurbanska žrtva prinosi onda kada ima materijalnih uslova za to.

Kurbani, Crna Gora
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.