Tradicija

Dani Husein-ef. Đoze od danas do 2. jula u Goraždu

FOTO: Mina

Muftijstvo goraždansko od 26. maja do 2. jula organizira devetu tradicionalnu manifestaciju "Dani Husein-ef. Đoze", najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Muftijstva.

Na konferenciji su se obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Esad-ef. Grabus i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik-ef. Čaušević, naglasivši da će u okviru manifestacije biti realiziran niz vjersko-kulturnih sadržaja.

- Mi smo ovu manifestaciju razvijali da pronađemo pravi odgovor sa naše strane na ono šta je naslijeđe Husein-ef. Đoze, a naravno i cjelokupne regije. Ovu manifestaciju smo smjestili u period od preseljenja Husein-ef. Đoze, koje se dogodilo krajem maja, i njegovog rođenja početkom jula - naveo je muftija Pitić.

Kazao je da ova manifestacija do sada već prelazi brojku od 100 realiziranih sadržaja, zahvalivši se svim medžlisima, glavnim imamima i drugima koji su učestovali u realizaciji ove manifestacije od samog početka.

- Nadam se da će ovogodišnji centralni program opravdati našu potrebu da se zahvalimo jednom od velikana naše ukupne bošnjačke baštine, misli i doprinosa općem dobru, koje je Husein-ef. ostavio kao svoju zadužbinu, a ona je zadužbina svima onima koji ostaju poslije - naglasio je muftija.

Dodao je da će u okviru manifestacije uvrstiti i hatma-dovu, 2. juna, koju će pokloniti Husein-ef. Đozi i Dževadu Karahasanu.

- To su dva najveća čovjeka u onome što su najbolje radili u našem narodu zadnjih stotinu godina. Pozivam sve naše džemalije, sugrađane i sve one i iz  drugih područja, da se pridruže sadržajima ove manifestacije, koja počinje i završava Kur'anom, onim što je bila opsesija Husein-ef. Đoze čitav njegov intelektualni život - poručio je muftija goraždanski.

Manifestacija će biti otvorena danas programom "Večeri Kur'ana" u džamiji Bin Hamis na Obarku, u Goraždu. Između ostalog, 16. juna će u Centru za kulturu Goražde biti dodijeljena i Povelja Turhan Emin-beg „Kapija Hajra“. Dan kasnije, 17. juna, bit će održan i tradicionalni zikr na Presjeci.

Manifestacija će biti završena Mevludom na Turskoj ravni u Goraždu 2. jula. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga