open-navfaktor-logo
search
Odali počast
Delegacija Svjetske muslimanske lige u Srebrenici: Historija je najbolji svjedok genocida
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, danas su posjetili članovi delegacije Svjetske muslimanske lige. Delegaciju je predvodio Muhammad bin Abdul Karim bin Abdulaziz Al-Issa, generalni sekretar Lige.
09.02.2020. u 14:26
get url
text

U okviru posjete članovi Svjetske muslimanske lige su odali počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, te se sastali sa predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari i predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida.

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige Al-Issa rekao je da je bitno da se na Balkanu čuva mir.

- Nema sumnje da je bitno da postoje dobri odnosi među različitim nacijama na Balkanu jer to vodi miru. To je ono za što se mi zalažemo, a takođe naša vjera se zalaže za uspostavljanje mira. Nadamo se da će i drugi tako postupiti. Stanje čitavog svijeta će se dovesti u red samo na ovakav način koji uključuje međusobnu komunikaciju i dobre odnose - rekao je Al-Issa.

Dodao je da je historija najbolji svjedok o genocidu u Srebrenici.

- Historija je najbolji svjedok i ona najbolje govori o onome šta se desilo u Srebrenici. Ko ne vjeruje neka pogleda u historiju. Nama je žao što su se ovakve stvari desile, bilo ovdje bilo u ostatku svijeta. Mi ovdje ne govorimo o pojedincima i njihovim stavovima. Mi želimo čuti šta historija o tome kaže, i da to bude u konačnici presudno – naveo je Al-Issa.

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige Al-Issa na pitanje da prokomentariše sastanak od prije nekoliko dana kada se u Srbiji sastao sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Irinejem, koji negiraju genocid u Srebrenici, kazao je:

- Mi ne želimo govoriti o pojedincima i njihovim stavovima, nego zasnivamo svoj sud na činjenicama i stvarnosti koja se desila. Mi vjerujemo u činjenice i istinu koja se ovdje desila. Ne želimo nikog prisiliti da vjeruje u to, mi smo uz historiju. Pored historije gledamo u budućnost. Mi pozivamo miru, i izgradnji sigurne budućnosti. Izvlačimo korist i poruke iz prošlosti. Suosjećamo sa svim ovdje ubijenim i molim Boga da im podari dženet - rekao je Al-Issa.

Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, smatra da je današnja posjeta vrlo značajna.

- Danas su predstavnici Svjetske muslimanske lige poklonili se i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Iskreno se nadamo da će ova organizacija biti oslonac žrtvama genocida. Nadamo se da će ova organizacija raditi na promicanju istine o genocidu”, istakao je Hafizović.

I Munira Subašić, predsjednica udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa" smatra današnju posjetu značajnom.

-Značajnija bi njihova posjeta bila da su predstavnici Svjetske muslimanske lige prvo došli u Srebrenicu, pa tek onda otišli u Beograd. Tu imamo zamjerku, jer znamo da su oni koji su ubijali u Srebrenici blagoslovljeni od strane crkve. Prvo su trebali doći u Srebrenicu. Poslije holokausta Srebrenica je mjesto gdje svi trebaju doći. Neki trebaju da traže oprost, drugi da budu s nama, i treći da nauče iz prošlosti - kazala je Subašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.