open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Delegati se izjašnjavaju o nižoj stopi PDV-a, "Čovićevom" Izbornom zakonu, evropskom prioritetu
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra na sjednici trebaju se izjasniti o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se na pet posto smanjuje stopa PDV-a na osnovne životne potrepštine, a na 22 posto se povećava stopa na luksuz.
14.06.2022. u 21:34
get url
text

Donošenje ovog zakona "vuče" se od marta.

Ovaj zakon usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ali po svemu sudeći neće proći i Dom naroda u tekstu u kojem su ga podržali zastupnici. Na njega je delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) uložila amandmane, i to da stopa na osnovne životne namirnice bude nula posto i da se dopune zakona primjenjuju do kraja godine.

Ukoliko njeni amandamni ne budu usvojeni, za očekivati je da zakon ne prođe u Domu naroda jer se ne može usvojiti bez SNSD-ovih delegata. Ukoliko budu usvojeni, slijedi procedura usaglašavanja jer je neophodno da isti tekst zakona bude usvojen i u Zastupničkom domu. 

Istovremeno su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine napomenuli da im treba i do šest mjeseci da sve pripreme za eventualnu primjenu niže i više stope PDV-a.

U svakom slučaju, građani Bosne i Hercegovine ne mogu uskoro očekivati ovaj vid olakšanja života u vremenu drastičnog rasta cijena.

VEZANI TEKST - HDZ uputio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, Dom naroda PSBiH hitno zasjeda

Osim o PDV-u, delegati sutra trebaju razmatrati izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su predložili HDZ-ovi delegati. Ovo će uslijediti nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da HDZ-ove izmjene i dopune Izbornog zakona nisu štetne po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Očekuje se da te izmjene budu i usvojene u Domu naroda zahvaljujući glasovima delegata HDZ-a i SNSD-a, ali teško može proći Zastupnički dom.

Pred delegatima su sutra i izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, koje su jedan od 14 prioriteta koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na putu ka Evropskoj uniji i dobijanju kandidatskog statusa.

Druga dva "evropska" zakona koji se odnose na Visoko sudsko i tužilačko vijeće i na sprečavanje sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine su odbijeni zahvaljujući delegatima iz HDZ-a i SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.