28. godišnjica genocida

Dolina šehida: Konačan smiraj danas će u Potočarima naći 30 žrtava genocida

FOTO: Ajdin Cocalić

U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica danas se obilježava 28. godišnjica genocida u Srebrenici koji su nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u julu 1995. godine počinili pripadnici tzv. Vojske RS-a i MUP-a RS-a. 

U dolini šehida bit će klanjana dženaza za 30 žrtava genocida, koju će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Nakon komemoracije, koja počinje u 10.30 sati, na Musali Memorijalnog centra u 12.30 sati počet će vjerski dio programa.

Nakon učenja Kur'ana, obavit će se podne i ikindija-namaz, a zatim i dženaza-namaz za žrtve genocida.

Nakon dženaze, uz čitanje imena žrtava, tabuti će biti preneseni do mezarja, te će uslijediti zajedničko učenje na kaburu i dova.

Među 30 žrtava nalaze se i četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003, odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana jeste Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

(Foto: Ajdin Cocalić)

Tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene su tri kolektivne dženaze za žrtve genocida. Prva dženaza je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada su ukopane 282 žrtve, a treća 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 žrtava. Tokom 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga